La infermera Rafi Bueno explica la pandèmia en primera persona a ‘Un hotel per la COVID’

Categories General

La infermera del CAP Martorell Rafi Bueno ha publicat el llibre Un hotel per la COVID (Editorial Cuatro Hojas), un volum on apropa les interioritats de l’Hotel Salut que va instal·lar-se a Martorell en la primera onada de coronavirus i com va viure una pandèmia que va afectar, sobretot, els treballadors del sector sanitari. Bueno, martorellenca d’adopció i malaguenya de naixement, s’ha estrenat com a escriptora amb un llibre que qualifica com un repte i una teràpia.

L’Hotel Salut va engegar a principis del mes d’abril i es va instal·lar a l’Hotel Ciutat de Martorell, gestionat per infermeres del CAP Martorell, d’entre les quals Rafi Bueno, qui va rebre l’encàrrec d’adaptar les instal·lacions de l’hotel per adequar-lo com un espai d’aïllament temporal que descongestionés els hospitals martorellencs. En aquelles nits de creixement de la pandèmia i d’urgència sanitària, la infermera del CAP Martorell va escriure a mà els seus pensaments i les seves vivències, una acció que l’ajudava a descansar millor.

L’Hospital Salut de Martorell va ser una novetat a la comarca i va ajudar, també, a centres d’altres territoris catalans. Engegar-lo, ha explicat Bueno, va esdevenir “un repte” col·lectiu, i una responsabilitat a l’hora de distribuir els pacients, els equips de treball i convertir el centre en una referència a la comarca.

Rafi Bueno, infermera CAP Martorell

Dels esbossos de les nits al llibre

En el primer trimestre de la pandèmia, fins a finals del mes de maig, infermers, metges i la resta del personal sanitari van patir una càrrega molt alta, lluitant en primera línia contra el coronavirus. I la pressió que van viure ha quedat reflectida en els escrits que la infermera martorellenca escrivia cada vespre, per alleugerir la tensió, descansar i tornar-hi a l’endemà. Segons Bueno, aquests pensaments van ser la “millor teràpia” per treure forces d’allà on no semblava que en quedaven.

Rafi Bueno, infermera CAP Martorell

La connexió dels pacients que van passar pel centre martorellenc amb Bueno i la resta de personal va ser un dels millors records que guarda. Com a desig personal, va demanar-los que escrivissin un desig i ella els col·lecciona a casa. En un futur, no descarta compartir-los amb els seus fills per poder donar testimoni de com es va viure la pandèmia.

Rafi Bueno, infermera CAP Martorell

El llibre està estructurat en cinc capítols, comença per la seva infantesa a Andalusia i el repte que va suposar per a ella estudiar Infermeria, un èxit personal. I passa per la seva arribada a Martorell, tancant amb la pandèmia des de dins i amb exemples reals de casos que van tractar a l’Hotel Salut. La seva neboda ha il·lustrat els textos i el llibre ja pot adquirir-se a les botigues.

 

 

 

Font: La infermera Rafi Bueno explica la pandèmia en primera persona a ‘Un hotel per la COVID’