L’escriptora i periodista Gemma Ruíz ha presentat aquesta tarda a la Biblioteca Francesc Pujols la novel·la Les nostres mares , 62è premi Sant Jordi l’any 2022, acompanyada del periodista martorellenc Quim Miró. El llibre pretén homenatjar les dones nascudes durant la dictadura franquista, que sovint van haver de renunciar als seus somnis perquè les seves filles sí que poguessin triar. Es tracta d’un relat que entrellaça les històries de 10 dones que lluiten per desplegar el seu talent amb sororitat i alegria, defugint així de la gàbia domèstica a què la societat les havia subscrit.
La novel·la explica “com s’ho han fet aquestes dones per sobreviure en una dictadura feixista que maleducava en contra de la seva vida, dels seus cossos i de la seva dignitat. És una generació de dones que sustenten el capitalisme, perquè cuiden la canalla, la gent gran i, tot i que estan jubilades, encara porten la casa i els queda energia per omplir els clubs de lectura i les platees dels teatres”.
“Aquesta joventut dels anys 70 va créixer en una dictadura que sempre va anar en contra dels seus drets sexuals i reproductius, que les anul·lava i que les va subscriure només a la funció reproductiva. Nosaltres hem pogut triar, però venim d’unes dones que no van vehicular tot aquell talent i energia on elles haguessin volgut”, diu l’autora Gemma Ruíz.
Gemma Ruíz, autora del llibre Les nostres mares
Les nostres mares pretén emmarcar una societat en què la quotidianitat femenina estava limitada pel masclisme inculcat per una dictadura feixista. Així, els temes tracten els problemes del dia a dia, “la falta d’educació sexual, el fet d’haver d’avortar a una carnisseria, les carreres que no podien fer, o a les feines que no es podien dedicar. Es veurà un ventall de circumstàncies molt variades”, afirma.
Gemma Ruíz, autora del llibre Les nostres mares
Gemma Ruiz Palà (Sabadell, 1975) és periodista i escriptora. Des dels vint-i-un anys treballa als Serveis Informatius de Televisió de Catalunya, pràcticament sempre com a cronista cultural dels Telenotícies i ara com a redactora en cap. El 2016 va publicar Argelagues , que va esdevenir un fenomen literari, i quatre anys més tard, la novel·la Ca la Wenling , que aviat es va consolidar entre els lectors. Amb Les nostres mares ha rebut el 62è premi Sant Jordi de novel·la, que ha estat traduïda a l’anglès, el castellà, el francès i l’italià.
Font: La lluita feminista durant el franquisme a ‘Les nostres mares’ de Gemma Ruíz