Avui és el Dia Internacional de la Dona. Les reivindicacions se centren, enguany, en com la pandèmia de la COVID-19 ha posat en relleu les greus discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones. Els estereotips encara són ben arrelats i les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars de filles i fills han recaigut majoritàriament sobre les dones. Cal lluitar perquè aquesta crisi no suposi un pas enrere en cap dels avanços socials que s’han assolit els darrers anys.
L’Ajuntament de Martorell ha organitzat la lectura del manifest institucional de forma virtual, a càrrec de la regidora d’Igualtat, Belén Leiva. S’ha pogut veure en directe, a les 12.00h, a martorelldigital.cat, on el poden recuperar quan vulguin, i també s’ha pogut sentir a Ràdio Martorell 91.2 FM. L’acte també ha comptat amb la coreografia de les ballarines de la companyia Barcelona Ballet Flamenco: Aitana Sánchez, Rocío Ferreras, Anna Pacheco, Maria Martín i Maria Sierra que han interpretat els poemes Desplegando alas de Paula Garcia Solís i Endavant de Joana Raspall.
La regidora Leiva ha subratllat que “la COVID-19 ha evidenciat que les desigualtats de gènere, en un context de crisi, situen a les dones en una posició de més vulnerabilitat”. A tot el món, les dones “s’enfronten a un augment de les violències masclistes, de les tasques de cures no remunerades, de la bretxa salarial i digital, de la desocupació, de la pobresa, entre tantes altres discriminacions, i a un retrocés en drets socials, econòmics i polítics, com ja ha alertat les Nacions Unides”.
Des del món local, es reitera el compromís a seguir treballant “per posar fi a qualsevol forma de discriminació contra les dones com a deure de totes les administracions públiques”. “Promoure la participació plena i efectiva de les dones en tots els nivells de decisió en la vida política, econòmica, social i cultural”.
A més, “promoure Pactes del Temps en l’àmbit municipal, tal com recomana el Pacte per la Reforma Horària de l’any 2017 ‒signat per 110 entitats i institucions‒, per aconseguir que l’any 2025 els horaris de Catalunya s’hagin equiparat als dels països europeus”.
També, desplegar, en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, la reforma de la Llei catalana de violència masclista; instar la Generalitat a implantar canvis organitzatius per a millorar la gestió de totes les polítiques d’igualtat de gènere i al Govern de l’Estat a aprovar el Pla Estratègic d’Igualtat d’Oportunitats. “No ens aturem, continuem treballant per uns municipis més justos, inclusius i equitatius, fem ciutats i pobles feministes”.
Programa d’actes Dia Internacional de la Dona
Font: La pandèmia posa en relleu les discriminacions que encara s’exerceixen sobre les dones