‘La síndrome Ulisses. Photimatges’ de Josep Maria Palou s’inaugura al Palau Robert

Categories General

La síndrome Ulisses. Photoimatges del martorellenc Josep Maria Palou, és la nova proposta expositiva al Palau Robert. Es podrà veure del 29 de juny al 4 de setembre. La mostra proposa un viatge vital, visual i musical al voltant de 21 panells i una cinquantena de photoimatges , que és el format amb el qual treballa l’artista, a mig camí de la fotografia clàssica, el muntatge i el collage .

Ulisses hi és citat i revisitat, reinterpretat mitjançant imatges poderoses de gran format que se superposen, es fonen o es casen, creant noves i sovint pertorbadores visions. Textos i imatges s’acompanyen, mitjançant QRs, amb cançons de grans clàssics del pop i del rock , com ara David Bowie, Pink Floyd, Brian Eno, Peter Gabriel o els Doors.

“Coincidint amb el 100 aniversari de la publicació de l’Ulisses de Joyce, i amb l’excusa d’evocar l’heroica trajectòria del protagonista de l’Odissea—i figurant de luxe a La Ilíada— que, en tornar de Troia, va haver de bregar amb tota mena d’éssers —aquí resumits en sirenes i fantasmals dimonis—, i va deambular per llocs de somni i malson, aquesta mostra, paral·lela i paràfrasi del viatge d’Ulisses, en realitat, pretén subratllar l’heroïcitat de cada ésser humà en el seu viatge per la vida a través de temptacions, il·lusions, dubtes, paranys, dimonis interns i paratges onírics, sovint menys inquietants que la mateixa realitat, si és que existeix una realitat”, diu l’autor.

Josep Maria Palou (Barcelona, 1955) és advocat i un apassionat de la música i de la imatge. Dibuixant, exposa als anys setanta a diverses sales. Autor de contes i d’una novel·la encara inèdita, escriu i dirigeix 15 obres de teatre sota l’auspici de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Sant Feliu de Llobregat.

S’inicia en la fotografia el 1978, amb la intenció de captar l’essència de l’artista en directe i desmitificar-lo. Exposa imatges de les estrelles del rock i del jazz en múltiples exposicions, com ara Rock al Conservatori, La Cámara de los Titanes, Gods and Monsters, New gods and old monsters, Rock Star System i Take it Like a Woman; artistes de renom -Miles Davis, Bob Marley, Paul McCartney, Lou Reed, Iggy Pop o Bob Dylan, entre d’altres-, han sigut objecte dels seus retrats.

Josep Maria Palou ja va participar en una exposició al Palau Robert el 2013, en una mostra amb altres fotògrafs que celebrava els trenta anys de la companyia discogràfica i promotora de concerts Doctor Music.

L’exposició La síndrome Ulisses és d’accés lliure i romandrà als Jardins del Palau Robert fins al dia 4 de setembre, després d’haver passat pel Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell, entre el 13 de maig i el 23 de juny.

Font: ‘La síndrome Ulisses. Photimatges’ de Josep Maria Palou s’inaugura al Palau Robert