L’Ajuntament iniciarà un estudi per instal·lar càmeres de vigilància a la via pública

Categories General

Martorell iniciarà un estudi per col·locar càmeres de vigilància en espais públics, allà on es consideri adient, per seguir millorant la seguretat vial i ciutadana. Així es va acordar al darrer Ple Municipal en una moció conjunta de Junts per Martorell i Ciutadans. Els grups impulsants consideren que hi ha una demanda ciutadana real que fa necessari posar més mitjans per combatre l’incivisme i la delinqüència.

La mesura tirarà endavant gràcies a 17 vots a favor (JxM, PSC i C’s) front quatre en contra (Movem i ERC), i engegarà amb l’elaboració d’un estudi sobre la implantació de sistemes de vigilància, tant de Seguretat Vial com Ciutadana.

“Som conscients que hi ha un conflicte entre el dret a la intimitat i el dret a la seguretat, però avui la ciutadania demana que posem tots els mitjans a l’abast”, destacava l’alcalde Xavier Fonollosa. Afegia que “Martorell és un dels pobles més segurs de la província, però això no treu que hi ha fets delictius i incívics i que cal que siguin els menys possibles”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“La mesura té dos objectius bàsics, un efecte dissuasiu sobre la delinqüència i comportaments incívics, i per evitar accidents de tràfic, i la identificació de possibles delinqüents que hagin comès actes il.legals”, glossava el portaveu de C’s, Juan José Pérez. El primer punt de l’acord és engegar “un estudi sobre la implantació de sistemes de vigilància allà on els tècnics considerin adient en funció de les necessitats”.

Juan José Pérez, portaveu de C’s

També es proposa aprovar el reglament de desenvolupament de la Llei Orgànica que regula l’ús d’aquests dispositius per part dels cossos de seguretat a llocs públics, i acomplir el reglament de la UE per protegir les persones físiques en el tractament de dades personals i la Llei Orgànica de Protecció de Dades Personals i Garantia dels Drets Digitals. Finalment, el tetx garanteix que, un cop instal.lades les càmeres, “l’accés sigui exclusiu per part dels professionals de la seguretat i només amb causa justificada i d’interès general”.

Juan José Pérez, portaveu de C’s

L’alcalde va dir haver conegut l’experiència d’altres municipis i concloïa que “pels professionals, les càmeres comporten un efecte dissuasori i, en cas d’un fet delictiu, la gravació va bé per identificar el possible delinqüent. És un element més per tenir més seguretat a casa nostra”. Afegia, en clau local, que “totes les associacions de veïns ens diuen que tan de bo tinguéssim càmeres”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Va coincidir amb aquest plantejament el regidor socialista Toni Carvajal: “Percebem una preocupació creixent en la ciutadania” i que, per tant, “la tramitació de les càmeres és lenta però imprescindible per millorar la seguretat, per l’efecte preventiu i dissuasiu i per al descobriment dels delinqüents”.

Toni Carvajal, regidor del PSC

Movem va votar en contra. El regidor Xavi Sáez argumentava que es proposa “fer un estudi de viabilitat per posar càmeres, però es dona per fet que s’implantaran. No entenem el caràcter finalista”, i qüestionava “si hi ha fets genèrics que ens posin en alerta per dir que caldrà posar-ne”.

Xavi Sáez de Cortázar, regidor de Movem Martorell

Víctor de León (ERC) afirmava que “no hi ha cap estudi que afirmi que hi ha una correlació entre més càmeres i més seguretat” i que aquestes l’únic que provoquen és “desplaçar la delinqüència i l’incivisme d’un lloc a l’altre, però no la fa desaparèixer”.

Víctor de León, portaveu d’ERC

El regidor de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament, Lluís Sagarra, va matisar que “no volem posar càmeres per posar, sinó que hem de buscar on les posarem, per a què serviran i quins resultats en traurem”, i lloava altres mesures de millora ja impulsades des de l’equip de govern, com ara “la Policia de Proximitat, la Unitat Canina o la Unitat de Motoristes”.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana

Sagarra concloïa que, d’aquesta manera, a Martorell “ens donem tots plegats una eina més per fer millor la nostra convivència als barris i als diferents carrers del poble”.

Font: L’Ajuntament iniciarà un estudi per instal·lar càmeres de vigilància a la via pública