L’Ajuntament se suma a les accions reivindicatives del Consell Comarcal en favor de les persones LGBTI

Categories General

La Regidoria d’Igualtat de l’Ajuntament de Martorell s’adhereix a la commemoració que, aquest dimecres, farà el Consell Comarcal del Baix Llobregat en favor de les persones LGBTI+. L’ens comarcal farà aquest dimecres, 1 de juliol, de 18.00 a 19.00h, un directe a Instagram al compte @sai_baix_llobregat per commemorar el Dia Internacional de l’Orgull LGTBIQ+ d’aquest passat diumenge.

El consistori i el Consell Comarcal promouen la Xarxa SAI (Serveis d’Atenció Integral) que treballa per mostrar la diversitat sexual, afectiva i de gènere i prevenir la LGBTIfòbia. Un òrgan que promou l’acompanyament psicològic, que atén les denúncies de les víctimes o testimonis d’una agressió i que comparteix recursos didàctics i culturals https://bibliotecavirtual.diba.cat/lgtbi.

La regidora d’Igualtat, Belén Leiva, explica que l’Ajuntament “dona suport a les campanyes que es fan des del Consell Comarcal”, i subscriu el manifest del Consell Nacional LGBTI de la Generalitat, màxim òrgan representatiu de les entitats LGBTI al país.

Belén Leiva, regidora d’Igualtat

Amb el lema ‘Els nostres drets són els vostres drets, el meu orgull és el teu orgull’, l’efemèride recorda els fets d’Stonewall –Estats Units- d’ara fa 51 anys, en què persones transsexuals i homosexuals per primer cop van dir prou a la discriminació a què havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI.

El Consell Nacional LGBTI de la Generalitat exposa que, si bé al país “la immensa majoria de les persones LGBTI no s’han vist vexades per la seva identitat o orientació sexual, hem detectat alguns casos aïllats d’LGBTI-fòbia a la pròpia llar, en especial de persones trans molt joves”.

El Consell recorda que Catalunya -que va liderar l’avanç en el reconeixement de les persones LGBTI amb la Llei 11/2014 garant dels seus drets-, té eines per ajudar a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, com ara el Servei d’Atenció Integral LGBTI (SAI), desplegat a tot el territori. Denuncia, alhora, “la revocació de la decisió del Tribunal Suprem que prohibeix als ajuntaments penjar la bandera de l’arc de Sant Martí, i la limitació escandalosa de la llibertat d’expressió que suposa que el Registre Civil encara impedeixi el registre de les famílies homoparentals o el canvi de nom de les persones trans”.

També reivindica la gestió des de Catalunya del dret d’asil i de protecció en persones LGBTI en vulnerabilitat; la formació específica del professorat en la diversitat; l’eliminació de les traves a la reproducció humana assistida (RHA); la visibilitat i empoderament de lesbianes i bisexuals; la millora de l’accés a la informació de les persones sordes del col·lectiu; la creació d’espais inclusius i segurs per a les persones grans LGBTI i millorar la formació del personal que les atén, i tenir molt present el món rural, per crear espais de trobada, suport i visualització en les administracions locals.

Pla Local per a la diversitat LGBTI+

Martorell compta des de l’octubre passat amb el Pla Local per a la diversitat sexual, afectiva i de gènere LGBTI+ 2019-23, aprovat per la comissió de govern del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM).

Els seus objectius són sensibilitzar al voltant de la diversitat sexual, afectiva i de gènere; prevenir, detectar i atendre les discriminacions i violències per raó d’orientació sexual, identitat de gènere o expressió de gènere i garantir els drets de les persones LGBTI. S’ha desplegat amb un diagnòstic de la situació a l’Ajuntament i al Patronat, un procés participatiu per a implicar entitats i persones, un informe i d’un pla d’acció amb seguiment, per garantir la seva implantació. Leiva destaca que, d’aquesta manera, “reivindiquem el dret d’estimar a qui vulguem i com vulguem. Tots som iguals”.

Belén Leiva, regidora d’Igualtat

El consistori també ha incorporat una Regidoria d’Igualtat en la present legislatura, i la tardor passada va dur a terme a través de la Diputació de Barcelona i per als seus treballadors, una sessió formativa sobre assetjament sexual per raó de sexe i d’orientació sexual, per garantir els objectius del Pla i preveure possibles discriminacions en aquest àmbit.

Font: L’Ajuntament se suma a les accions reivindicatives del Consell Comarcal en favor de les persones LGBTI