L’alcalde Xavier Fonollosa assisteix a la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica

Categories General

L’alcalde Xavier Fonollosa ha assistit aquest divendres a la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica, impulsada pel Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, que ha tingut lloc al Teatre Nacional de Catalunya. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha encapçalat la trobada que ha servit per presentar compromisos generals i sectorials perquè empreses, entitats socioeconòmiques, col·legis professionals, administracions i altres actors les adoptin voluntàriament.

El passat 14 de maig de 2019, el Govern de Catalunya va declarar formalment l’emergència climàtica. Per aquest motiu, ha convocat la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica on ha donat a conèixer una sèrie de compromisos, entre els quals figuren que les empreses s’adhereixin a la neutralitat de carboni el 2050, calculin anualment les seves emissions, publiquin les seves inversions per a reduir les emissions, impulsin la transició energètica de la seva activitat i apostin per les renovables.

Altres compromisos són la reducció de l’impacte climàtic que genera la mobilitat, incloent-hi també plans de benefici del transport públic i del teletreball, i l’aposta per l’economia circular.

Les empreses, entitats i col·legis professionals es podran adherir via telemàtica en una web habilitada per la Conselleria de Territori i Sostenibilitat a aquells compromisos que considerin, i s’activaran tres comissions de seguiment, amb presidències independents, que avaluaran el grau de compliment.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha apostat perquè Catalunya lideri l’acció per a lluitar contra el canvi climàtic, i ha advertit que “la naturalesa ens envia un SOS. Hem de posar esforç, creativitat i talent perquè aquesta acció climàtica sigui una realitat”. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha assegurat que cal “una acció ràpida”, ja que “tindrà un major cost no actuar que no pas fer-ho”.

L’Associació Catalana de Municipis, de la qual en forma part Martorell, ha anunciat a través del seu president, Lluís Soler, els nous compromisos de l’agenda municipalista per fer front a l’emergència climàtica. Aquests són acompanyar els ajuntaments a declarar l’emergència climàtica en l’àmbit local; incorporar nous productes i serveis al catàleg de la Central de compres de l’ACM que comporti mitigar els efectes del canvi climàtic; assolir l’objectiu de que l’electricitat verda arribi al 100% dels municipis; implementar criteris de responsabilitat vers el canvi climàtic en els processos de contractació pública, i incentivar la fiscalitat verda (residus, mobilitat, autoconsum energètic…). També promoure actuacions urbanístiques, ambientals i de mobilitat per reduir les emissions als centres de les ciutats i entorns educatius i sanitaris.

L’Ajuntament de Martorell es va adherir el setembre passat a la declaració institucional d’emergència climàtica i es va comprometre a promoure més mesures per seguir reduint els efectes causants del canvi climàtic. El municipi forma part del Pacte d’Alcaldes pel Clima i l’Energia i en els darrers 11 anys ha reduït l’emissió de gasos d’efecte hivernacle un 27%. Amb la declaració, la institució es compromet a dur a terme un Pla d’Acció per a l’Energia Sostenible (PAES), amb accions que redueixin en més d’un 40% l’emissió d’aquests gasos fins al 2030.

Font: L’alcalde Xavier Fonollosa assisteix a la 1a Cimera Catalana d’Acció Climàtica