L’AMCAM portarà a Martorell una concentració de motos ‘Tralla 101’ de Bultaco el 18 de setembre

Categories General

Martorell acollirà el 18 de setembre d’enguany la trobada de la 9a Concentració Nacional de Bultaco Tralla 101. Aquest divendres a l’Enrajolada l’han presentada les dues entitats organitzadores: l’Associació de Motos Clàssiques i Antigues de Martorell (AMCAM) i els Amics dels Vehicles Clàssics i Antics de Felanitx (Mallorca). De moment, ja hi ha una setantena d’exemplars confirmats, però l’organització s’ha marcat la fita de congregar 101 motos d’aquest model.

“Fem una crida a tothom qui en tingui una per a que es posi en contacte amb l’AMCAM, via Facebook, Instagram o telèfons que donarem a conèixer, per posar-los totes les facilitats de venir a Martorell”, destaca l’Artur Valls, membre de l’AMCAM.

Valls explica que la trobada començarà amb una “recepció i inscripció de tots els participants a Ca n’Oliveres a les 08.00h, i a les 10.00h una ruta que farà tota la volta a Montserrat i que, com no podia ser d’altra manera, serà de 101 quilòmetres”. El traçat discorrerà per Olesa, Collbató, Can Massana, Marganell i Monistrol.

Artur Valls, membre de l’AMCAM

De tornada, la comitiva es farà una fotografia de família al pont del Diable i es dirigirà a Ca n’Oliveres, on s’exposaran tots els exemplars i “hi haurà un vermut, un dinar i un torn final de parlaments i agraïments”.

Artur Valls, membre de l’AMCAM

El 2018, Martorell ja va concentrar 47 exemplars de Tralla 101, però els orígens de l’esdeveniment venen de més antic i de més lluny: de Felanitx, a l’illa de Mallorca. Xisco Sirer, secretari dels Amics dels Vehicles Clàssics i Antics de Felanitx, explica que “l’any 2012 vam descobrir que a la nostra ciutat hi havia 13 exemplars de Tralla 101. Vam fer una trobada i vam decidir fer-la a nivell nacional. Més endavant, a La Farga, vam conèixer la gent de l’AMCAM” i van començar a organitzar-ho plegats.

Xisco Sirer, secretari dels Amics dels Vehicles Clàssics i Antics de Felanitx

A la presentació hi han assistit, en representació municipal, l’alcalde Xavier Fonollosa i els regidors Gerard Mimó i Andreu González. Fonollosa ha dit que “estem encantats d’acollir aquesta jornada i ens posem a disposició del que necessitin les entitats organitzadores”.

L’alcalde ha qualificat la jornada del proper 18 de setembre com “una gran fita d’aconseguir 101 motos d’un model del que se’n van fer 3.953 exemplars. Una cita per als amants de la història i de la història industrial”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

“La moto de doble vida”

La Bultaco Tralla 101 és un model de motocicleta de turisme que la marca catalana Bultaco va fabricar entre 1959 i 1963. El fundador de l’empresa, Francesc Xavier Bultó -conegut popularment com Paco Bultó o ‘Don Paco’- va rebre l’encàrrec i en vuit mesos la tenia enllestida.

“L’equip d’enginyers li va proposar al meu pare de fer una nova moto i va acceptar. Es van tancar a la masia durant dos mesos, partint de zero i d’un paper en blanc i va sorgir aquesta moto, que va ser icònica per a la marca”, destaca el Joan Bultó, un dels fills del fundador de Bultaco, que no s’ha perdut la presentació de l’acte.

Joan Bultó, fill del fundador de Bultaco

La Tralla 101 va ser, en el seu temps, molt ben valorada per la crítica internacional i els seus punts forts van ser l’aspecte i prestacions, que permetien assolir els 115 Km/h amb una cilindrada de 125 cc. Per Xisco Sirer “va ser un model molt avançat, que tant servia per anar a la feina com per a fer un poc de competició els caps de setmana. Va rompre motllos en el motociclisme”.

Xisco Sirer, secretari dels Amics dels Vehicles Clàssics i Antics de Felanitx

Gràcies a aquest fet, va ser coneguda com “La moto de doble vida” i es va fabricar fins el 1963, quan Bultaco la va substituir pel model ‘Tralla 102’, entre el 1963 i el 1971.

Font: L’AMCAM portarà a Martorell una concentració de motos ‘Tralla 101’ de Bultaco el 18 de setembre