L’associació Catalunya contra el Càncer se suma a la campanya ‘Mou el cul’

Categories General

Avui 31 de març es commemora el Dia Mundial Contra el Càncer de Còlon. La junta local de l’associació Catalunya contra el Càncer ha instal·lat una parada al vestíbul de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM) per informar de la campanya ‘Mou el cul’. Aquesta vol promoure la realització del test de sang ocult en femta entre la població de risc, la qual cosa pot suposar una detecció primerenca d’aquest tipus de tumor i ajudar a superar-lo en un 90% dels casos.

Membres de l’associació Catalunya contra el Càncer ha divulgat la campanya i han recaptat donatius, que es destinaran “a l’associació de Barcelona perquè ho inverteixi en el que es necessiti”, ha explicat Montserrat Campmany, presidenta de la junta de Martorell. L’entitat també ha venut un centenar de guardioles amb forma de porquet per recaptar diners, i loteria de Nadal. “El 19 d’octubre, el Dia Internacional del Càncer de Mama, farem una conferència i l’Ajuntament ens il·luminarà el pont d’Anoia de color rosa”, ha avançat.

Montserrat Campmany, presidenta junta local Catalunya contra el Càncer

El càncer de còlon és el tumor de major incidència a Espanya, amb 41.646 nous casos diagnosticats en l’últim any. Tot i la seva alta incidència, és un dels càncers que podria detectar-se precoçment, i fins i tot, en alguns casos evitar-se, gràcies a les proves que es realitzen entre les persones de risc, que són aquelles que tenen entre 50 i 69 anys.

La prova que et pot salvar la vida

El Test de Sang Oculta en Femta (TSOF), a diferència de la colonoscòpia, és una prova indolora, no invasiva, ràpida i còmoda que pot realitzar-se a casa. Es tracta d’un test que es fa cada dos anys, que anticipa la detecció del càncer abans que aquest es produeixi, el que la converteix en el millor mètode preventiu.

El TSOF és una prova no invasiva i, per tant, no molesta, que tracta de determinar la presència de sang no visible en les femtes amb l’objectiu de detectar a temps pòlips o lesions en el còlon que podran derivar en un tumor maligne.

A partir d’un kit gratuït, es du a terme la recollida de les mostres, que posteriorment s’analitzaran al laboratori. Les actuals proves de sang oculta en femta no requereixen una dieta especial prèvia i sol ser suficient amb una sola recollida. El test el realitza cadascú en el seu domicili, i després el personal sanitari qualificat s’encarrega d’analitzar-lo i comunicar el resultat.

Font: L’associació Catalunya contra el Càncer se suma a la campanya ‘Mou el cul’