L’associació Fem Vila porta a Martorell la Fira de Sant Ponç aquest cap de setmana

Categories General

L’Associació de Comerciants Fem Vila organitza aquest cap de setmana la Fira de Sant Ponç, una cita amb parades relacionades amb les herbes, la mel, la fruita confitada i els productes d’alimentació artesana. Serà aquest dissabte i diumenge 21 i 22 durant tot el dia al llarg del carrer de Francesc Santacana i a la plaça de la Vila. A més de les parades que vindran i de la participació dels comerciants associats, hi haurà cercaviles i titelles.

L’arribada de Sant Ponç a Martorell pretén “donar valor i importància al nostre centre històric i que esdevingui un punt de visites del turisme del Baix Llobregat i de promoció del nostre comerç”, explica el president de l’associació de comerciants, Óscar Monge.

Alhora, és una manera de “tornar a les arrels, a costums antigues com reciclar i tornar a allò que és natural, a l’alimentació sana. I Sant Ponç és una bona manera per descobrir-ho i que la gent en gaudeixi”.

Óscar Monge, president de l’associació Fem Vila

Dissabte i diumenge hi haurà parades des de les 10.00 i fins a les 21.00h. En el cas de dissabte, se celebraran cercaviles a les 11.30, 17.00 i 20.00h, i dues representacions de teatre de titelles amb Teatro Infinito -13.00 i 18.30h-. Per diumenge, el cercavila es farà a les 11.00, 14.00 i 19.30h, i el teatre de titelles, a les 12.30 i a les 18.00h.

Monge avança que els comerços també trauran parades al carrer i que, en alguns casos, obriran portes també el diumenge.

Óscar Monge, president de l’associació Fem Vila

Una fira amb molta tradició

Sant Ponç és una fira que se celebra a la ciutat de Barcelona des de l’edat mitjana i que des del segle XVI es fa coincidir amb el dia del sant, l’11 de maig, patró dels herbolaris i dels apicultors. Per aquest motiu, les parades -que des de 1817 s’arrengleren al carrer de l’Hospital, al barri del Raval- acullen tot tipus d’herbes remeieres i medicinals, mel, fruita confitada, melmelades, mató, formatges artesans i altres productes relacionats amb l’alimentació i la salut.

“Ara intentem portar Sant Ponç aquí a Martorell”, detalla el president de l’Associació de Comerciants Fem Vila:

Óscar Monge, president de l’associació Fem Vila

La festivitat s’escau en el punt de plenitud de la primavera, quan les plantes són en el millor moment i la fruita en el punt just de maduresa per a fer melmelades. A la capital, la festa s’acompanya d’activitats tradicionals com ara decorar la imatge del sant amb herbes i flors el dia 10, i el mateix dia del patró, una missa, una processó i la benedicció de les herbes medicinals portades pels assistents.

Font: L’associació Fem Vila porta a Martorell la Fira de Sant Ponç aquest cap de setmana