L’associació Intercultural Revelación Karumanta ha celebrat aquest dissabte a la Nau 1 de Ca n’Oliveres la Festa del Taquipayanacus, que en llengua quítxua significa “cobles del Carnaval”. Una tradició de les valls bolivianes que han organitzat per primer cop a Martorell i volen consolidar per seguir enfortint la seva tradició popular. Música, danses i gastronomia andina en una concorreguda vetllada que es va allargar fins a la matinada.
Antigament, els taquipayanacus “eren grups de joves i adults que , en forma de coqueteig, cantaven les cobles compostes especialment per a la festa” amb música d’acompanyament amb acordió, guitarra o saxòfon. Les cobles “eren dirigides o cantades per dones i respostes pels homes” amb petites variants, segons la zona. La temàtica acostumava a ser el benestar, la salut i l’amor, però també la política o l’esport. Els taquipayanacus “eren una mena de sàtira als costums, l’entorn o la conducta humana”, ha explicat Lídia Marta Meneses, presidenta de karumanta.
Lídia Marta Meneses, presidenta associació Karumanta
Per primera vegada, la nostra població ha acollit la Festa del Taquipayanacus amb grups de ball de Martorell, Barcelona, Vilafranca del Penedès, Sant Vicenç dels Horts i Sabadell. Segons Meneses, “volem seguir celebrant-la any rere any, que el Carnaval al poble s’allargui uns dies més i poder demostrar altres tipus de balls folklòrics típics de la nostra cultura popular”.
Lídia Marta Meneses, presidenta associació Karumanta
L’associació Revelación Karumanta va néixer fa dos anys i compta amb una quarantena de membres bolivians, equatorians, peruans i catalans. El seu objectiu és la unificació intercultural i la creació de filials a d’altres poblacions catalanes, així com fomentar la seva participació en festivitats locals com el Carnaval, la Festa Major, la Trobada d’Entitats, el Fem Dansa o el Dia de la Cooperació.
Font: L’associació Karumanta porta per primera vegada a Martorell la Festa del Taquipayanacus