El Servei Meteorològic de Catalunya ha predit l’arribada, pels propers dies, d’una nova onada de calor arreu del Principat, amb temperatures que no baixaran dels 20 graus en cap moment. Des de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya s’ha activat aquest dijous matí, per segon cop aquest estiu, el Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per Onada de calor. Davant aquesta situació, les autoritats sanitàries han posat en marxa plans d’actuació.
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha engegat el seu pla d’actuació davant possibles onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2. L’objectiu és evitar l’anomenat cop de calor, una afectació a la que hi són especialment vulnerables els nens petits i les persones grans, sobretot si pateixen algun tipus de malaltia.
La cap d’emergències de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, Piera Sergio, explica què és un cop de calor i com diferenciar-lo d’un simple sufocament: “El cop de calor pot arribar a ser una malaltia molt greu, amb disfunció de diversos òrgans”. Provoca “una deshidratació aguda i greu, molt brusca, amb símptomes de marejos, sudoració i ganes de vomitar”. Si això passa, “cal evitar el sol i posar-se a l’ombra, seure al terra, aixecar les cames i beure aigua si no s’ha perdut el coneixement”. En cas contrari, cal trucar immediatament al 112 i moure poc la persona afectada. Si això resulta inevitable, “fer-ho sempre posant el seu cap en posició lateral”.
Piera Sergio, cap d’emergències de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell
Per a evitar un cop de calor, la doctora recomana hidratar-se molt sovint, bevent força aigua i begudes isotòniques, consumir aliments amb gran aportació d’aigua i evitar l’alcohol i els àpats copiosos. També evitar exposar-se al sol i sortir al carrer en les hores de màxima insolació -entre les 12.00 i les 17.00 hores, especialment-, i deixar tasques com anar a comprar per les primeres hores del matí o la tarda, quan el sol ja declina.
Piera Sergio, cap d’emergències de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell
A casa convé “que les habitacions estiguin degudament condicionades i ventilades”, i “pensar en les persones grans. Hem d’estar al cas que l’habitació on estiguin tingui una temperatura adequada i que rebin una correcta hidratació, encara que ells no ho demanin”.
Consells complementaris a la lluita contra la COVID-19
Altres consells que s’apunten des del Procicat son refrigerar-se almenys un parell d’hores al dia en un indret amb aire condicionat, visitar un cop al dia a familiars o persones grans que viuen soles i mantenir en tot moment les mesures de seguretat i higiene atesa la situació de pandèmia (distància, mans i mascareta). No en va, explica la Doctora, “el coronavirus segueix existint i no ens podem relaxar” i insisteix que “la mascareta fa que notem encara més la calor, però no impedeix que entri l’oxigen que necessitem”.
Piera Sergio, cap d’emergències de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya posa a disposició de la ciutadania un ampli ventall de mesures per a combatre l’onada de calor en aquest enllaç . Alhora, Protecció Civil aporta també més consells a través de Twitter (@emergenciescat) amb l’etiqueta #onadadecalor.