Les llibreries El Petit de la Vila i Bernadas s’adhereixen a ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’

Categories General

Les llibreries martorellenques El Petit de la Vila (Carrer de Francesc Santacana, 40) i Llibreria Bernadas (Av. Germans Martí, 11) s’han adherit a la 8a edició de la campanya ‘Fas 6 anys. Tria un llibre ‘, impulsada pel Gremi de Llibreters de Catalunya, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat, a través de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). Es durà a terme entre el 16 d’octubre i el 30 de novembre.

La iniciativa consisteix en què tots els infants que aquest any 2023 facin o hagin fet 6 anys, rebran a casa una targeta que els convidarà a anar a la llibreria més propera, i bescanviar-la pel llibre infantil que més els agradi. Funcionarà amb un val de 13 euros, que podran canviar pel conte que vulguin. A Martorell, els infants podran acostar-se, tant a la Llibreria Bernadàs com a El Petit de la Vila, i podran triar un llibre, amb l’assessorament del llibreter o llibretera, d’acord amb els seus gustos personals.

Anna Alsina, propietària d’El Petit de la Vila, diu que “és molt interessant veure com els nens i nenes venen, fan la seva cerca i escullen el llibre que més els agrada, segons el moment en què es trobin. L’any passat va ser tot un èxit, es van apropar entre cinquanta i cent nens i nenes”.

Anna Alsina, propietària de El Petit de la Vila

“El que acostumen a triar en aquestes èpoques, com que comencen amb la lectoescriptura, són llibres de lletra de pal, amb poc text”, explica. A El Petit de la Vila, s’oferiran “diversos llibres com són el de Faig sis anys! , de l’il·lustrador martorellenc, Robert Garcia, i l’escriptora i periodista, Elisenda Roca, que ens parla de les emocions. També, com a novetat, tindrem Sis anys i un llibre , de Pep Molist; El llibre per anar a dormir més curts de tots ; El nen caganer , o Endevina què menjo! . A més, una de les col·leccions noves que oferirem és Big Max , que són llibres en format còmic, però amb lletra de pal, ideal per introduir aquest gènere, que sovint és residual entre els més petitons”, indica Alsina.

Anna Alsina, propietària de El Petit de la Vila

La iniciativa vol estimular la creació d’hàbits de lectura entre els infants de 6 anys – i durant totes les etapes de la vida, tal com recull el Pla Nacional del Llibre i la Lectura aprovat pel Govern el passat mes de juliol – i té com a principal objectiu que els nens i les nenes descobreixin les llibreries amb un acompanyant adult i que aprenguin a valorar els llibres.

En total, s’han adherit a la campanya 487 llibreries de tot el territori català, incloent establiments independents i llibreries de grans cadenes que tenen diversos punts de venda a diferents ciutats de Catalunya. La xifra acostuma a créixer – per l’adhesió de més llibreries -a mesura que avança la campanya.

Enguany s’ha eixamplat la col·laboració amb el Departament d’Educació, amb qui s’ha treballat conjuntament per oferir una Guia per als i les mestres . El document conté un recull d’accions vinculades a la campanya, per aprofitar pedagògicament el llibre adquirit pels infants. Per exemple, es proposa als docents que informin de la campanya els infants i les famílies, i orientin en la tria de llibres (elaborant llistes de recomanacions, vetllant per la diversitat de registres, estils i temàtiques…). També s’inclouen estratègies per motivar els infants i, un cop tinguin el llibre, se suggereix vincular-lo a les activitats habituals a l’aula: que els nens i nenes portin el llibre a l’escola per poder treballar pedagògicament.

En aquesta nova edició de ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’, a més, s’ha renovat l’acord amb l’ONCE per tal d’adaptar la targeta al sistema braille  de lectura i escriptura tàctil, de manera que els infants amb discapacitat visual també puguin adquirir el seu llibre.

Èxit en la darrera edició

L’any 2022, la campanya va arribar a 73.942 infants de 6 anys de tot Catalunya, dels quals 39.291 –un 53%— van bescanviar la seva targeta per un llibre infantil, la xifra més alta, des que es va crear la campanya, el 2016. El 2021 la xifra va ser d’un 50’8%.

L’any 2022 també va créixer el nombre de llibreries participants a la campanya –de 457 el 2021 a 462 el 2022, amb una important concentració d’establiments a Barcelona. En concret, 321 de les llibreries participants en la campanya del 2022 van situar-se en aquesta província; 57 a Girona; 45 a Tarragona i 34 a Lleida.

En conjunt, es van vendre més de 6.000 títols de 400 editorials. A més, la principal llengua triada pels infants va ser el català, amb unes vendes que representen aproximadament un 72% dels llibres –front als llibres adquirits en castellà, que van ser del 28% del total.

A més del suport del Departament de Cultura i la col·laboració del Departament d’Educació, ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’ també compta amb la col·laboració del Departament d’Acció Exterior i Unió Europea, del Departament d’Igualtat i Feminismes, l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció, l’ONCE i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Per part del sector editorial, també col·laboren en la campanya el Gremi d’Editors de Catalunya i l’Associació d’Editors en Llengua Catalana.

Font: Les llibreries El Petit de la Vila i Bernadas s’adhereixen a ‘Fas 6 anys. Tria un llibre’