L’Espai Jove, amb la campanya ‘Talla Ja!’ per eradicar les violències contra les dones

Categories General

L’Espai Jove se suma a la campanya ‘Talla Ja! Canviem la història ‘, per eradicar les violències contra les dones en tots els àmbits, que promou el Consell Comarcal del Baix Llobregat. A l’equipament, trobareu un exemplar de la imatge de la campanya emplafonada amb dues de les bafarades de la il·lustració en blanc, convidant als i les joves que ho desitgin a omplir-les amb missatges i reflexions pròpies.

La violència contra les dones és l’expressió més greu d’unes relacions de poder que, històricament, han discriminat la meitat de la població, infravalorant-la i rellevant-la a una posició social d’inferioritat respecte a la dels homes.

Les violències poden manifestar-se de múltiples formes segons el caràcter que adopten i poden exercir-se en qualsevol dels àmbits que configuren la vida de les dones (violència en l’àmbit de la parella, en l’àmbit familiar, en l’àmbit laboral, en l’àmbit social o comunitari o qualssevol altres formes anàlogues). Poden actuar de manera puntual i també sostinguda.

El Departament Comarcal de Joventut treballa per a la conscienciació i la sensibilització davant de les violències contra les dones, cercant fórmules i llenguatges atractius que captin l’atenció de la població jove i que la persuadeixin perquè aquesta se sumi a la construcció d’una resposta col·lectiva, comunitària, feminista i transformadora davant de les violències masclistes i les desigualtats de gènere.

Amb aquest objectiu s’ha dissenyat la nova edició de la campanya ‘Talla Ja!’ per a l’eradicació de les violències contra les dones que es promou anualment des del Departament comarcal de joventut, amb la col·laboració del Consell de les Dones del Baix Llobregat.

“Es convida a tots els equipaments per a joves de la comarca a participar d’aquesta campanya amb l’objectiu de lluitar contra la violència vers les dones, les desigualtats de gènere i la violència masclista. A través d’un plafó, es descriu una situació que es pot donar a la vida quotidiana i es convida als assistents a fer-ne el diàleg, que cadascú faci la seva reflexió per veure si anem cap endavant o cap enrere”, explica Manel Cortés, tècnic de Joventut de l’Ajuntament de Martorell.

Manel Cortés, tècnic Joventut Ajuntament de Martorell

Disseny renovat

La imatge de la campanya d’enguany ha estat creada pel Cristian Mañas Álvarez (@chrissthechameleon a Instagram), jove artista de Cervelló especialitzat en la il·lustració tradicional i digital.

El Departament de Joventut i el Consell de les Dones del Baix Llobregat animen tothom a sumar-se a la campanya, compartint la imatge amb el hashtag (#TallaJa2021), a difondre dades que donin compte de la realitat actual, a entrenar mirades crítiques davant de les actituds masclistes (explícites i implícites), a difondre recursos i fomentar la reflexió entre la població més jove. En definitiva, a sumar esforços per reinventar els codis actuals i poder-nos encaminar cap a un escenari protagonitzat per relacions respectuoses, igualitàries i lliures de subordinació, submissió i violències.

Informe de violència contra les dones

L’Informe de violència contra les dones del segon trimestre de 2021 publicat per l’Observatori comarcal del Baix Llobregat destaca, entre altres dades, que en el període assenyalat, els partits judicials del Baix Llobregat van registrar 532 denúncies. Aquesta xifra suposa un increment (+70) de denúncies respecte del primer trimestre de l’any i també respecte del mateix trimestre de 2020 (+68).

La informació recollida també permet identificar que el 65% dels agressors als quals s’ha aplicat una ordre de protecció havien finalitzat una relació afectiva amb la víctima: 12,4% són ex-cònjuges i el 52,6% ex-relació afectiva.

Confrontant l’escenari que ens retornen les dades, afortunadament es multipliquen els agents que, tossuts i convençuts, insisteixen a treballar perquè, de mica en mica, puguem superar la lògica patriarcal que fins ara ha escrit una història de violències diverses vers les dones.

Font: L’Espai Jove, amb la campanya ‘Talla Ja!’ per eradicar les violències contra les dones