L’Hotel Ciutat de Martorell es converteix en Hotel de Salut per lluitar contra el coronavirus

Categories General

Avui s’ha posat en marxa l’Hotel Salut Ciutat de Martorell per tal de disposar d’un espai d’aïllament temporal per atendre les necessitats de persones afectades per la crisis del COVID-19. L’entrada en funcionament d’aquest hotel salut, impulsada des del Servei Català de la Salut (CatSalut) i en estreta col·laboració amb l’Ajuntament i les entitats sanitàries, reforça la capacitat assistencial de l’atenció primària de l’Hospital Sant Joan de Déu i l’Hospital Sagrat Cor.

L’hotel actuarà com un dispositiu d’atenció primària atès per professionals sanitaris de l’Institut Català de la Salut (ICS) i donarà suport als pacients com si fossin atesos al seu domicili. El dispositiu garanteix l’aïllament, el seguiment i control de simptomatologia. L’estada mitjana dels usuaris a l’hotel salut dependrà dels dies d’inici de la simptomatologia i dels dies d’ingrés a l’hospital, i no s’espera superior als 14 dies, però sempre dependrà de criteris clínics.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha explicat que “s’hi atendran les persones que provenen de l’Hospital de Martorell i del Sagrat Cor que tenen el virus confirmat, que necessiten supervisió diària, però que no presenten símptomes complexos. Els malalts precrítics estan a l’Hospital Sant Joan de Déu i, quan són crítics, es deriven a hospitals terciaris que disposen d’Unitats de Cures Intensives”. A Martorell, el drenatge d’aquests pacients s’està fent a l’Hospital de Bellvitge, l’Hospital General de Catalunya, a la Vall d’Hebron i al Clínic.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa ha apuntat que la posada en funcionament de l’Hotel de Salut “és una gran notícia perquè descarregarà molt l’Hospital Sant Joan de Déu i el Sagrat Cor”. Salut ha trigat uns dies a posar-lo en marxa perquè “s’havien de fer algunes millores, com ara tapar la moqueta que és més conductora del virus, portar els estris per als metges i el personal d’infermeria, els equips informàtics i els subministraments d’oxigen”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El disseny i execució de la posada en marxa d’aquest dispositiu ha estat coordinat pels professionals sanitaris de l’atenció primària, format per professionals de medicina de família i metges interns residents, professionals d’infermeria, auxiliars d’infermeria i personal de gestió i administratius. L’equip de professionals sanitaris amb què s’ha iniciat l’atenció assistencial variarà segons el nombre de persones que s’hagin d’atendre així com la seva complexitat.

Quan les places disponibles a l’Hotel Ciutat Martorell estiguin plenes, s’obrirà l’hospital de campanya habilitat al Sagrat Cor, segons han acordat Salut i l’Ajuntament. “El problema no són tant els espais com la dotació assistencial, és a dir, el personal sanitari que hi ha d’anar al darrera. El Sagrat Cor necessita una dotació mínima que ja tenim, amb quatre metges i vuit infermeres dels centres d’atenció primària de Martorell i Esparreguera. Hi haurà un metge i dues infermeres per torn”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

A més, ja estan disponibles dos hotels per al descans dels professionals sanitaris: l’Hotel Restaurant Manel a Martorell i l’Hotel Les Torres a Sant Esteve Sesrovires. En aquests equipaments, ha indicat el batlle, “el personal podrà relaxar-se després de dures jornades de treball i no tindrà la necessitat d’anar a casa i tenir contacte amb més gent. Tot els que ho han sol·licitat podran anar-hi”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Font: L’Hotel Ciutat de Martorell es converteix en Hotel de Salut per lluitar contra el coronavirus