L’il·lustrador martorellenc Oriol Malet ha presentat aquest dijous a la Biblioteca Un món d’Art Brut . Es tracta d’un llibre de còmic i assaig alhora, amb creacions artístiques pròpies que pretén posar en valor les persones que han creat art sense rebre formació acadèmica prèvia, inspirats per les seves circumstàncies vitals. L’obra l’ha feta a quatre mans amb el galerista francès Christian Berst i és dedicada a l’artista martorellenca Neus Sala.
La presentació s’ha emmarcat dins dels actes del festival d’art urbà IntARTvenció i l’ha duta a terme el també il·lustrador martorellenc Toni Vicent. Els ha acompanyat el regidor de Cultura de l’Ajuntament, Andreu González. Però Un món d’Art Brut ja ha tingut un recorregut previ: va presentar-se per primer cop l’octubre de 2021 a la Galeria d’art The Bridge de París, amb l’acompanyament d’una mostra d’obres originals de Malet relacionades amb els continguts del llibre. Al mes següent ja van sorgir les edicions en català (de la mà de Comanegra i ja en segona edició) i castellà (Norma Comics).
Malet explica que el concepte d’Art Brut “és molt conegut a França però no tant aquí” i aclareix que “el concepte es refereix a un diamant en brut, ja que fa al·lusió a aquella gent que comença a produir art però que és fora dels circuits, que potser no han pintat mai o que no tenen una formació artística, però que de sobte senten una necessitat irrefrenable i vital per crear”.
Oriol Malet
Malet ha entomat tots els processos en l’elaboració del llibre, des de la recerca, el guió i les il·lustracions, però destaca el paper d’”en Christian Berst, que és un col·leccionista i galerista francès, gran coneixedor de l’Art Brut, i que m’ha obert les portes a contactar amb els familiars dels artistes dels que hem parlat”.
Oriol Malet
Malet dedica el llibre a Neus Sala, que també és objecte aquests dies d’una exposició d’obres originals i reproduccions a la Biblioteca, de la mà de Museus de Martorell.
Un món d’Art Brut planteja “mostrar què fan aquests artistes amb el seu art. Però d’una manera especial, seguint un mimetisme estilístic que comporta que jo acabi dibuixant aquelles planes amb l’estil de l’artista de qui parlo”. Per això, defineix l’obra com un projecte “tan ambiciós com experimental”. Alhora, creu que el contingut va seduir l’editorial “perquè recull molt els canvis d’estils de les persones de les que parlem”. Uns canvis estilístics que l’artista també s’aplica a la seva producció: “Sóc molt inquiet i m’avorreixo dibuixant sempre de la mateixa manera”, destaca.
Afegeix que en l’actualitat treballa amb John Carlin en un nou projecte que parla i ensenya “com i per què el poder podreix els ideals de gent que en principi estan carregats de raons, que és una mica un homenatge a George Orwell i que es basa en el procés polític de Nicaràgua i dels sandinisme”.
Oriol Malet
A més, és editor en cap d’una col·lecció de còmic de l’Editorial Comanegra i segueix molt centrat en el còmic de caire periodístic a doble plana a La Vanguardia.
Font: L’il·lustrador Oriol Malet porta a Martorell el seu llibre ‘Un món d’Art Brut’