L’ONG Mans Mercedàries celebra 25 anys ajudant els més desafavorits

Categories General

L’ONG Mans Mercedàries compleix 25 anys de vida. L’entitat va néixer l’any 1998, quan un grup de professors del Col·legi La Mercè de Martorell van viatjar a Moçambic, a l’aldea de N’Kondedzi per visitar les missioneres mercedàries. Després de fer un cop de mà en els projectes solidaris que s’hi duien a terme, van decidir formar l’organització solidària per seguir donant suport a les missions. En aquests anys, han fet 29 Camps de Treball a Moçambic, Angola, Kenya, Filipines, Perú, Guatemala, Equador i Haití.

El 1998, professors del Col·legi la Mercè de Martorell van viatjar a N’Kondedzi (Moçambic), on van estar convivint amb les Mercedàries i amb la gent de l’aldea. El seu projecte era de fer un parc infantil per als nens i nenes de N’Kondedzi  i un espai de taules i bancs exterior. N’Kondedzi era  una aldea on la gent vivia en cases de fang i de canya, sense llum ni aigua corrent, sense un centre de salut, ni escola, on la mort era molt a prop de les persones.

L’aldea de N’Kondedzi la va fundar Irmã Maria Felisa Martín, religiosa Mercedària Missionera i infermera, amb 325 persones que patien lepra i que ningú no volia a la ciutat de Tete. Quan la lepra ja era curable, els van fer fora dels hospitals i no tenien on anar. Va ser quan Irmã Maria Felisa els va proposar de buscar un lloc a la selva, en un espai on hi hagués un riu, i allà podrien viure, recorda Montse Torras, membre i fundadora de l’ONG.

Montse Torras, membre i fundadora Mans Mercedàries

Quan els professors voluntaris van arribar a l’aldea de N’Kondedzi van comprovar la manera tan pobra que tenia la gent de viure-hi, la manca de menjar i de serveis bàsics. Irmã Maria Felisa els va demanar que expliquessin tot el que veien i que denunciessin la pobresa i la misèria de l’Àfrica.

També van poder visitar altres Missions dels Salesians i dels Jesuïtes, on les infraestructures eren millors, perquè rebien ajuts des d’Espanya i Portugal. Això els va fer decidir iniciar els tràmits per fundar una ONG  que pogués ajudar les Missions de les Mercedàries Missioneres. No podien ajudat tothom, però sí podrien millorar les Missions Mercedàries de dones valentes que sempre han estat al costat dels més necessitats. D’això en fa ara 25 anys.

Des d’aleshores, l’ONG Mans Mercedàries ha dut a terme projectes a les Missions Mercedàries de Moçambic, Angola, Kenya, Filipines, Perú, Guatemala, Equador i Haití. Han dut a terme 29 Camps de Treball amb voluntaris, la majoria exalumnes de les quatre escoles de La Mercè de Martorell, Sant Feliu de Llobregat, Saragossa i Santander.

Centres escolars que treballen en xarxa la solidaritat per aconseguir fons per als projectes de l’ONG Mans Mercedàries. Els alumnes coneixen cadascuna de les Missions de les Mercedàries Missioneres per les xerrades que fan des de l’ONG per poder mostrar els projectes realitzats. A més, reben l’ajut desinteressat de socis, padrins, ajuntaments de Martorell i Sant Feliu, i de col·laboradors.

Montse Torras, membre i fundadora Mans Mercedàries

Missa a la Sagrada Família

L’ONG Mans Mercedàries va iniciar els actes de commemoració del seu 25è aniversari ahir diumenge, 10 de desembre, dia del naixement de l’entitat, amb una Missa a la Sagrada Família de Barcelona. Una cerimònia d’acció de gràcies en la qual hi van participar la Junta de l’ONG Mans Mercedàries, la Cúria General de les Mercedàries Missioneres de Barcelona, la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Soria; la tècnica de Cooperació, Sílvia Companyó;  els regidors Rosa Cadenas i Màrio Céspedes, socis i padrins.

Abans de començar la Missa van saludar Mossèn Josep Maria Turull, rector de la Sagrada Família, qui els va felicitar pels 25 anys de l’ONG. Els membres de Mans Mercedàries li van lliurar un obsequi de l’entitat per recordar la jornada. Les lectures van anar a càrrec de Ton Toset, president de l’ONG, Núria Moragas, Mercedària Missionera, i la regidora Àngels Soria.

Montse Torras, membre i fundadora Mans Mercedàries

També van participar a les ofrenes Marisa Carrión, Mare Provincial de les Mercedàries Missioneres de Barcelona; Marisa Lanza i la Lucía Alexandre Mercedàries Missioneres de la Cúria General i la Montse Torras, secretaria de l’ONG Mans Mercedàries.

A la Missa es va fer el nomenament de la celebració dels 25 anys de l’ONG Mans Mercedàries, i tota la celebració va ser molt emotiva per als assistents que, en acabat, es van fer fotografies de record a l’altar i davant la façana de La Passió. També van fer un tomb pel temple d’Antoni Gaudí i per la Fira de Nadal instal·lada davant de la basílica.

Al llarg de l’any, l’ONG té previst duu a terme diferents activitats per commemorar l’efemèride: exposicions, concerts, trobades de voluntaris, xerrades i actes religiosos, avança Torras.

Montse Torras, membre i fundadora Mans Mercedàries

The post L’ONG Mans Mercedàries celebra 25 anys ajudant els més desafavorits appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: L’ONG Mans Mercedàries celebra 25 anys ajudant els més desafavorits