Malalts de fibrosi pulmonar idiopàtica faran marxa nòrdica al Parc Fluvial aquest dimecres

Categories General

Aquest dimecres 26 de febrer, un grup d’una trentena d’afectats de fibrosi pulmonar idiopàtica i altres malalties pulmonars minoritàries participarà en una sortida de marxa nòrdica al Parc Fluvial de Martorell. La nostra població s’afegeix com a escenari del programa de caminades setmanals d’aquests pacients per l’entorn del Baix Llobregat. L’activitat reporta una millora de salut i de relacions socials als pacients, la condueix l’empresa Rural Salut i té l’aprovació de l’Hospital de Bellvitge.

El punt de trobada serà l’aparcament del carrer del Riu -al costat del pont del Diable-, a les 10.45h. Durant unes 2 hores, es passejarà pels camins de terra situats entre les ribes dretes del Llobregat i de l’Anoia, acompanyats d’uns bastons especials per a marxa nòrdica. Una convocatòria que és oberta no només als afectats d’aquestes malalties respiratòries, sinó també a altres persones que s’hi vulguin afegir.

Ester Corrales és responsable de Rural Salut -d’activitats lúdiques de promoció de la salut a la natura- i conductora del programa. Apunta que “la zona del Parc Fluvial de Martorell és molt adequada per a l’activitat perquè és un espai pla, segur, tranquil, verd i natural, inclòs en el circuit de caminades saludables de l’Ajuntament”.

Ester Corrales, responsable de Rural Salut

Cada caminada aporta als pacients “una dosi d’activitat física i la descoberta del territori amb la marxa nòrdica, que és una manera de caminar en la que utilitzem tot el cos, fent servir els braços i el tronc superior, amb l’ajut d’uns bastons especials per a impulsar-se i repartir l’esforç”. Com a conseqüència, “el malalt fa cada cop més metres i redueix la sensació d’esforç. Això l’ajuda a millorar la malaltia i a tenir sensació de benestar i la percepció que no es cansarà si camina”.

Ester Corrales, responsable de Rural Salut

La fibrosi pulmonar idiopàtica és una malaltia minoritària de causa desconeguda, que “va generant fibres als pulmons, que provoquen una sensació d’ofec als malalts i una dura qualitat de vida”. No té cura, tot i que es pot frenar amb teràpies com la marxa nòrdica, ja que els ajuda a millorar síntomes i autonomia. Corrales detalla que “sovint la malaltia provoca sedentarisme: els malalts no volen ni poden fer activitat física, i això els provoca aïllament social”. Afegeix que és “una malaltia molt lenta, difícil de diagnosticar de manera precoç i que requereix medicaments d’alta complexitat, molt forts, que creen una baixada de defenses i que generen més risc d’infeccions i d’efectes secundaris, com ara diarrees i afectacions al sistema intestinal, per efectes secundaris”.

Ester Corrales, responsable de Rural Salut

El programa de marxa nòrdica per a persones amb aquest tipus de malaltia pulmonar es va posar en marxa l’any 2015 a l’Hospital de Bellvitge a proposta de Rural Salut “com a prescripció d’activitat física”, apunta Corrales.

Ester Corrales, responsable de Rural Salut

Ester Corrales és una de les instructores de les caminades, ha estat directora d’infermeria de l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i promotora del projecte empresarial Rural Salut, conjuntament amb Natxo Oñatibia. Aquesta empresa organitza activitats de promoció de la salut a l’aire lliure per a ajuntaments, escoles, empreses, hospitals i centres de salut.

Font: Malalts de fibrosi pulmonar idiopàtica faran marxa nòrdica al Parc Fluvial aquest dimecres