Març per enaltir les dones empoderades, valentes, autèntiques i diverses

Categories General

Sota el lema ‘Totes som Dones. Valentes, empoderades, contradictòries, autèntiques, sàvies, diverses. Dones’, Martorell se suma a la commemoració del Dia Internacional de les Dones (8M). La Regidoria d’Igualtat coordina un programa d’activitats, tallers, xerrades, itineraris i exposicions que es desenvoluparan al llarg de tot aquest mes de març.

El tret de sortida a la celebració violeta ha estat aquest el 3 de març amb la Marxa de torxes feminista, que va començar a la plaça del Vi, a les 20.15h, i va arribar a la plaça de la Vila amb la lectura del manifest del Col·lectiu Feminista de Martorell. Seguidament, es va gaudir del cicle ‘Monoloaddictes’ amb Not talent de l’actriu Judit Martín a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural, a les 22.30.

Les activitats continuaran el diumenge 5 de març amb la jornada prèvia al 8M, que començarà, a les 11.30, al Parc Fluvial de la Vila. Es realitzarà un taller d’estampació amb Clara-Tanit Arqué i les Castelleres de Gelida, i un Vermut Feminista, per compartir un espai de reflexió i reivindicació col·lectiva. També es durà a terme la creació col·laborativa d’un fanzine feminista, on els assistents podran dibuixar, escriure, recomanar o el que cadascú vulgui, amb mirada feminista sobre: Llenguatge (comunicació). Gordofòbia i pressió corporal estètica, Violències sexuals, Diverses, Racialitzades, Salut-Avortament, Cultura, Esports, Vellesa…

El 6 i el 7 de març serà temps per als col·loquis i xerrades amb temàtica feminista. El dilluns s’aprendrà a posar en pràctica diferents eines d’autocura i relaxació amb la psicòloga Sara Navarro qui encapçalarà la conferència ‘Cuida’t i estima’t’, a les 18.30h, a la Biblioteca Francesc Pujols. El dimarts li arriba el torn a la psicòloga Carmen Cordón qui ens explicarà ‘Què és l’edatisme?‘ i reflexionarà sobre la relació edat-gènere i la feminització de la vellesa, a les 17.00h, a l’ Esplai de Gent Gran La Vila.

El plat fort vindrà el 8 de març, Dia Internacional de la Dona. A les 12.00h, es durà a terme la lectura del manifest institucional davant de l’Ajuntament, a càrrec de la regidora d’Igualtat, Belén Leiva. A les 17.00h, es farà una cadena simbòlica per avançar cap a la igualtat, a la rambla de Les Bòbiles. A més, a les 18.30h, Clàudia Salmonesco presentarà el seu llibre Mientras los demás viven a la Biblioteca Francesc Pujols. Es tracta d’una novel·la introspectiva que evoluciona en un univers femení i aborda temes com ara la precarietat i les condicions inhumanes de treball de les persones migrants, la maternitat contrariada, la violència de gènere verbal i física, la difícil acceptació de la vellesa, i el pes del passat. Finalment, la jornada acabarà, a les 20.00h, amb la concentració contra les precarietats, les fronteres i les violències, i amb la lectura del manifest del Col·lectiu Feminista de Martorell, que anirà acompanyat amb música i pintura en directe, a la plaça de la Vila.

El dijous 9 de març continuarà l’efervescència del moviment feminista amb la taula rodona ‘Dones i Empresa’ que es farà, de 15.00 a 16.30h, al Centre de Promoció Econòmica Molí Fariner. A les 18.30h, al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna, Glòria Cruz farà la xarrada ‘L’univers de la dona: de la fotografia a la postfotografia’. Aquesta conferència s’engloba en el marc de l’exposició Frame , en la qual la ponent parlarà del pas d’aquelles dones que han explicat com és el món mitjançant la fotografia. Per acabar amb la jornada, es presentarà la novel·la Tots els noms d’Helena , de Maria de la Pau Janer, a les 19.00h, a la Biblioteca Francesc Pujols.

El divendres 10 de març les activitats començaran amb el taller ‘Fem Tribu’ de la mà de Marta Fusalba, de 18.00 a 21.00h, a El Círcol. Aquesta cita es distribuirà en tres sessions, que, a banda del 10 de març, es duran a terme també el 17 i 24 a la mateixa hora. Aquests tallers serviran per endinsar-se en el propi jo, en la relació amb els altres, en les màscares que s’utilitzen o no en el dia a dia per jugar, divertir-se i compartir.

A més, a les 18.00h també a El Círcol, s’inaugurarà l’exposició 08760 PostArt , sota el lema ‘La dona com a subjecte i no com a objecte’. Aquesta exposició mostra més de 250 obres de petit format 10 x 15 cm, que posen les dones en un primer pla en el món de l’art; remarcant el paper que sempre han tingut al llarg de la història com a participants actives i creadores. Els beneficis que s’aconsegueixin de la venda de les obres aniran íntegrament a l’associació AADAS (Associació d’Assistència a Dones Agredides Sexualment), amb seu a Barcelona. De 18.30 a 20.30h, al Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis, es durà a terme el ‘Taller introductori a les noves masculinitats’, una activitat adreçada a homes a partir de 25 anys. Finalment, la jornada s’acabarà amb el Cineclub del Diable que presentarà La mujer japonesa , a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural, a les 20.00h.

El dia 11 de març la historiadora Gemma Jiménez conduirà l’Itinerari Urbà ‘Martorell, Femení Plural’ , a les 11.00h, al portal d’Anoia. En aquesta activitat es descobrirà una cartografia, fins ara silenciada, però repleta d’espais on la presència, les experiències i les actuacions de les dones martorellenques del passat han estat decisives en la transformació social, política, econòmica i cultural del municipi. De 10.00 a 13.00h, a les Instal·lacions Esportives de Martorell (IEM), l’Associació Nihon Tai Jitsu oferirà un taller gratuït de defensa femenina obert a tothom. A partir de les 11.00h, al mercat ambulant de Buenos Aires, es realitzarà ‘Teatre de carrer’ amb les joves de l’Aula de Teatre de Martorell, que proposaran una intervenció on tothom estarà convidat a dir la seva. Per últim, a les 18.00h, a l’Auditori Joan Cererols del Centre Cultural, començarà la xerrada ‘Ansietat. Un punt de trobada entre dones diverses’, a càrrec de la psicòloga Carina Cervino. Un col·loqui on es tractaran profundament les arrels de l’ansietat i es trobarà un camí per alliberar-la i així poder viure en plenitud i tranquil·litat.

El diumenge 12 de març, a partir de les 10.00 i fins a les 14.00h, a la plaça de la Vila, hi haurà un matí d’activitats reivindicatives organitzades per entitats de cultura popular de Martorell. Hi haurà música, tallers, espectacle ‘Martorell, art, vermut i molta cultura popular’. De 9.00 a 15.00h, a les Instal·lacions Esportives de Martorell, es durà a terme la jornada ‘Viu l’Hoquei Femení’, on vindran jugadores d’altres clubs i hi haurà diversos partits i actuacions, gràcies a la col·laboració de l’Escola Municipal de Música i l’Aula de Teatre de Martorell.

Continuant amb les activitats feministes, el dimecres 15 de març es durà a terme el ‘Taller d’autocura’, amb Hanane Rabie Alila i Zoraida González de Siéntete Lliure, a les 18.00h, a El Círcol.

El dijous 16 de març es durà a terme la xarrada ‘Ni rosa ni blau’ a càrrec de Gemma Guillamon, de 17.30 a 19.00h, a El Círcol. La conferència durarà 1 h i 30 min amb què es posaran sobre la taula un munt d’exemples per connectar amb la criança no sexista.

El 21 de març, la Dra. Lucía Vera Bernal portarà la xerrada ‘Tiroide, cansament i pes. Quina és la relació?’, a les 18.00h, al Muxart. Espai d’Art i Creació Contemporanis. Una conferència dirigida a dones i homes que han tingut, tenen o sospiten tenir alteracions de la tiroide.

El dijous 23 de març arriba l’hora de l’Aperitiu amb violetes, a càrrec de Mandarines Atelier, a les 18.00h, a El Círcol. Es compartirà una estona d’història i curiositats a través del temps amb dones que formen part de la història. I es farà de la mà de Manderines Atelier, l’alter ego de l’artista martorellenca Pili Pico. Cadascuna d’aquestes dones participarà de l’aperitiu a través de la seva nina mandarines que ha estat creada especialment per representar el personatge donant-li la veu.

Per acabar amb la celebració del Dia Internacional de la Dona, el dijous 30 es farà el taller de booty dance i consciència corporal, a les 17.30h, a l’Espai Jove, a càrrec de Kim Jordan, sociòloga i coreògrafa americana especialitzada en expressió corporal lligada a la cultura. Aquesta activitat serà una oportunitat d’autoconeixement, de diversió, de diàleg, i d’entendre la part ancestral de certes danses i moviments.

I el divendres 31 de març, l’última cita del programa d’activitats serà, de 9.30 a 13.30h, a El Círcol, on es realitzarà una jornada destinada a dones que treballen en l’àmbit sociosanitari, dinamitzada per la psicòloga Gemma Galán. Seran activitats on es treballaran eines pròpies i grupals d’autocura i per a la cura dels altres, que puguin ajudar tant en l’àmbit personal com el professional. Es construirà un espai conceptual, reflexiu i vivencial.

Tot i que les activitats són gratuïtes i algunes requereixen reserva anticipada al portal entrades.martorell.cat .

Font: Març per enaltir les dones empoderades, valentes, autèntiques i diverses