Màrius Serra: “‘Fora de joc a Montserrat’ és una novel·la ludocriminal. Té joc i misteri”

Categories General

El filòleg, escriptor i periodista Màrius Serra ha tornat a Martorell per presentar Fora de joc a Montserrat . Editat pel Grup62, és un llibre de ficció ambientat a l’abadia montserratina, que té com a desencadenant la misteriosa mort d’un monjo i la investigació que en fa un personatge existent a la vida real: Oriol Comas i Coma. La martorellenca Maria Rodríguez ha presentat l’autor a la Biblioteca. Hi ha assistit el regidor de Cultura, Andreu González.

Fora de joc a Montserrat és la tercera part d’una sèrie iniciada el 2018 amb La novel·la de Sant Jordi i continuada amb Jugar-s’hi la vida (2019). Serra explica que “la primera novel·la s’ambienta en un 23 d’abril, la segona fa referència a la Revolució dels clavells, un 25 d’abril, i la tercera havia de tenir com a data un 27 d’abril. Per tant, havia de tenir relació amb la Mare de Déu de Montserrat”. D’aquí l’escenari escollit.

Ell mateix la defineix com “un tipus de novel·la criminal, del gènere negre, ja que hi ha morts i crims, però també on el joc hi apareix com a fet central”.

Màrius Serra

Oriol Comas i Coma és persona a la vida real i amic de Màrius Serra, i és també personatge dins la novel·la, de la mateixa manera que a les dues obres anteriors de la sèrie.

Màrius Serra

La misteriosa mort del pare Mateu un vespre en una de les habitacions de l’hotel Abat Cisneros, coincideix en el temps amb la primera jornada del Ludocànon. Una trobada internacional d’experts en jocs de taula, que vol triar els cent millors jocs de la història, i que impulsa l’abadia per reactivar les visites post pandèmia. Serra explica el per què la novel·la s’ambienta a Montserrat i quin és el paper que hi juga l’Oriol Comas i Coma:

Màrius Serra

L’organitzador del Ludocànon, l’Oriol Comas i Coma, i la seva neboda Sol, aviat relacionen la mort del pare Mateu amb altres decessos recents de monjos que semblaven accidentals. La història es complica quan la Sol i el seu xicot boomer -el periodista Garota, que havia treballat de cap de premsa al Grup 69-, comencen a trobar indicis que els crims guarden relació amb uns fets succeïts anys enrere a l’Escolania.

Una obra que el mateix Serra defineix com “molt joiosa, bastant alegre i fins i tot còmica, tot i que s’hi amaga un tema tèrbol dels anys 70, molt relacionat amb els abusos sexuals”.

Màrius Serra

Serra ha visitat sovint Martorell els darrers anys, coincidint amb Sant Jordi i la Fira de Primavera. El 2015 va inaugurar la 37a edició de la Fira del Llibre, l’any següent va presentar la gala del Premi Vila i el 2017 va protagonitzar una conversa literària a la plaça de l’Església amb la periodista i tertuliana Pilar Rahola, en el marc de la Fira.

Font: Màrius Serra: “‘Fora de joc a Montserrat’ és una novel·la ludocriminal. Té joc i misteri”