Des del passat gener ha tornat a la Biblioteca Francesc Pujols el cicle ‘Vistes de dron sobre la literatura’, xerrades de l’exprofessora de l’Institut Pompeu Fabra Alba Bohigas sobre grans autors de la literatura catalana. Aquest dimecres, 8 de febrer, farà la conferència ‘Màrius Torres. Ara és temps de morir, que la vida comença’, a les 11.00h, i una sortida el proper 16 de febrer a Sant Quirze Safaja.
El cicle trimestral va començar abans de la pandèmia i aquest any se’n fa la tercera edició. Consta de dues parts: una de bàsica, consistent en una xerrada sobre l’autor o autora escollit, i una segona -opcional- consistent en una sortida de camp a algun indret representatiu en la seva vida i obra.
Aquest mes es dedica a Màrius Torres (Lleida 1910, Sant Quirze Safaja 1942), qui va ser metge i fill de metge, educat en el si d’una família benestant i cultivada. Tot i que la tuberculosi li impedí fer vida pública des dels 25 anys, dedicà els anys de guerra i postguerra a llegir i a escriure. La malaltia, l’art i la guerra es combinen en els seus poemes. El seu mal es barreja amb el gaudi de l’art i el plany de la pàtria vençuda. Per a Bohigas, “és un personatge molt interessant, la seva poesia és d’una gran qualitat, i s’ha de conèixer i reivindicar”, detalla la conductora del cicle Alba Bohigas.
Alba Bohigas, conductora del cicle
La xerrada és gratuïta, però cal fer reserva a entrades.martorell.cat . Bohigas explica que, si hi ha quòrum suficient, està programada per al dijous, 16 de febrer, una sortida a Sant Quirze Safaja, població on se situava el sanatori de Puig d’Olena en el que Torres va ingressar als 25 anys malalt de tuberculosi i on va passar-hi els darrers anys de la seva vida. A més, es visitarà Can Blanch, a Sant Martí de Centelles, on hi ha una petita museització de l’espai on també es va allotjar el poeta durant un temps.
Alba Bohigas, conductora del cicle
Per apuntar-se a la sortida cal notificar-ho a la Biblioteca fins el 10 de febrer. Bohigas creu que és una doble oportunitat d’apropar-se a la poesia, “el fanalet vermell de la literatura, ja que és molt minoritària”.
Reconeix que sovint la poesia és el més críptic dels gèneres literaris, però diu que aquest fet “no ens ha d’espantar. Tot precisa d’una entrada, d’una motivació i d’una voluntat d’acostament. I després ja decidirem si ens agrada o no”. La conferenciant posa exemples que evidencien com la poesia ha arribat a despertar l’interès als seus exalumnes de l’Institut.
Alba Bohigas, conductora del cicle
Bohigas recalca de la xerrada es fa als matins perquè “sembla que tots els actes s’hagin de fer a la tarda, però també hi ha un públic que agraeix que es faci en aquest horari”. Aclareix que el cicle rep aquest nom “perquè no es tracta d’una erudició ni una classe universitària, sinó d’una vista general sobre la producció i sobre l’autor”.
Alba Bohigas, conductora del cicle
De moment, ‘A vista de dron’ ha parlat de Joan Maragall, de Manuel de Pedrolo, de Jacint Verdaguer. El mes passat va ser el torn de Josep Pla, i aquest febrer és el torn del poeta Màrius Torres. El mes de març, el cicle continuarà amb la tercera i darrera sessió, dedicada a Ramon Llull.
Font: Màrius Torres protagonitza aquest mes el cicle ‘A vista de dron’ amb Alba Bohigas