Martorell, capital catalana de la poesia amb el 6è Festival Divers

Categories General

La UNESCO va adoptar el 21 de març com a Dia Mundial de la Poesia l’any 1999, amb l’objectiu de donar suport a la diversitat lingüística a través de l’expressió poètica i fomentar la visibilitat d’aquelles llengües en perill. Per tal de commemorar l’efemèride, Martorell ha estat capital catalana de la poesia, del 17 al 20 de març, amb la 6a edició del Festival Divers, organitzat per la Regidoria de Cultura.

El Festival Divers es va estrenar dijous passat a l’Enrajolada amb el CreART ‘Art i poesia’, on els participants van fer una obra artística combinada amb frases poètiques i aquarel·les, a càrrec de l’artista Carme Bueno. A l’Espai Jove.Nord es va celebrar el taller ‘El arte de cuidar’.

Divendres, Ràdio Martorell va oferir una edició especial del programa Mil Moments Musicals (09.00 a 11.00h) amb versos i poemes preferits de l’audiència. A la tarda, es va inaugurar l’exposició Haikus a la Biblioteca , una exposició dels treballs poètics del cicle inicial i cicle superior de les escoles, que es pot veure fins al 31 de març.

Al vespre es va presentar Poètiques del cos al Muxart Espai d’Art. Primer, amb els poemes del llibre Nosaltres, qui de Mireia Calafell, i a continuació, Agustina Montaña, Puri Massa i Rosa Grau van compartir poemes de Montserrat Abelló, Maria-Mercè Marçal i Joana Raspall.

Dissabte es va celebrar a La Vila el Mercat del Divers amb la participació de les llibreries Alfambra; Alfilbe; Editorial Adesiara; SDRCA; Voliana Edicions; Dimoni Pelut i Editorial Trípode. A la plaça de les Hores, es va fer el taller familiar ‘Poemes il·lustrats’ per a infants de 5 a 10 anys. A continuació, espectacle musical De bracet amb Mirna Vilasís i Xavi Múrcia, del grup Samfaina de Colors.

A la tarda, a la Casa de Cultura, autors guanyadors del Premi Vila van llegir els seus poemes: Alba Camarasa, Vicente Luís Mora, Jaume Juan, Paula Garcia Solís, Montserrat Barlam, Montserrat Franco i Ona Estruch, amb l’acompanyament musical de Julià Borràs (violoncel). Al mateix equipament, però a la nit, Josep Pedrals va recitar alguns dels seus poemes més representatius relligats en forma de monòleg a l’espectacle Pedrals 25 , tal com defineix ell mateix.

Josep Pedrals, poeta

El taller infantil de poesia a la Torre de les Hores ‘Juguem amb la poesia de Francesc Pujols’ (11.30h) amb l’acompanyament de la guitarrista Maria Ribera, programat per diumenge, va haver d’ajornar-se per previsió de pluja. Ahir a les 13.00h, es va gaudir del vermut de versos amb els poetes José Antonio Arcediano, Eduard Sanahuja i Jordi Virallonga al Muxart Espai d’Art, i a les 18.00h, actuació del poeta Xuan Bello amb El sentimientu de la tierra. Una visión de la lliteratura , una lectura poètica en asturlleonès, també al Muxart. Bello, que té tres llibres traduïts al català per l’editorial martorellenca Adesiara, explicava que la poesia estén ponts de diàleg entre diferents cultures.

Xuan Bello, poeta

Andreu González, regidor de Cultura, feia una valoració de com ha transcorregut la 6a edició del Festival Divers, marcada per la presència d’alguns poetes destacats de l’escena catalana però també de fóra, com la presència de l’asturlleonès Xuan Bello.

Andreu González, regidor de Cultura

A més, el Divers ha inclòs de nou les rutes d’il·lustracions amb poemes i dibuixos amb el ‘Pintem versos als aparadors’ amb la participació de 24 comerços locals, que es perllongarà fins al 31 de març.

Font: Martorell, capital catalana de la poesia amb el 6è Festival Divers