‘Martorell desaparegut’, un recorregut per l’evolució del municipi en 160 anys

Categories General

Aquesta tarda, l’arqueòleg, historiador i vicepresident del Centre d’Estudis Martorellencs (CEM), Alfred Mauri, ha presentat el llibre Martorell desaparegut , a la sala d’actes de la Biblioteca Francesc Pujols. Andrés Martínez, membre del CEM, ha presentat l’autor, juntament amb Roser Arís, representant de l’editorial del llibre, Efados. Andreu González, regidor de Cultura, Museus i Patrimoni ha oficiat l’acte.

L’obra tracta d’un recopilatori de 164 imatges, contextualitzades amb textos, que ofereixen un recorregut històric i geogràfic pels darrers 160 anys d’aquesta ciutat baixllobregatina. Es configura com una mena de memòria per comprendre com s’ha configurat el municipi actual, des del seu origen medieval com a lloc de mercat amb l’economia agrària, fins a l’expansió urbana i l’economia industrial i de serveis que és en l’actualitat.

D’una base de 4.000 fotografies, Mauri ha fet la selecció de quasi dos centenars per mostrar l’evolució del paisatge urbanístic i de l’entorn del municipi. “El llibre està enfocat, tenint en compte que Martorell és un nucli de comunicacions, en fer un recorregut com si fóssim viatgers que, en diferents èpoques i amb diferents mitjans de transports, arribéssim a la ciutat. Ens plantegem què és el que veuríem, a partir de les fotografies, en els camins arribant a Martorell, i també fem un recorregut pels carrers de la ciutat” explica.

Alfred Mauri, autor de Martorell desaparegut

Aquest llibre forma part de la col·lecció Catalunya desapareguda de l’editorial Efadós, en què s’ha fet un recull d’imatges antigues i actuals de diferents localitats catalanes. “Des del Centre d’Estudis Martorellencs és un tema que ja s’havia treballat amb aquesta editorial amb el llibre l’ ‘Abans’ i sempre havia quedat pendent fer una altra publicació per recuperar més imatges”, afirma l’autor. A més, aquesta obra ha suposat un avanç en la investigació històrica del Martorell del segle XX, en què “estem treballant, des del CEM, per conveni amb l’Ajuntament de Martorell”.

Alfred Mauri, Martorell desaparegut

A l’acte s’han explicat les curiositats del Martorell amagat en el temps, donant a conèixer l’evolució als assistents, qui han pogut comprar el llibre i fullejar-lo durant la presentació.

Font: ‘Martorell desaparegut’, un recorregut per l’evolució del municipi en 160 anys