Martorell incorpora cinc nous punts de càrrega de vehicles elèctrics

Categories General

L’Ajuntament de Martorell incorpora cinc nous punts de càrrega per a vehicles elèctrics en diferents punts del municipi, que suposen la injecció de 12 noves places. Dos d’aquests nous espais s’ubiquen al nou barri de La Sínia, i els altres se situen als barris del Camí Fondo, Torrent de Llops i Can Cases. Amb aquesta acció, Martorell es consolida com un dels municipis catalans amb més places municipals de càrrega per a vehicles elèctrics, arribant a les 28, repartides en 12 punts diferents de la població.

Aquest dilluns, l’Ajuntament ha donat a conèixer els cinc nous punts, en el marc dels actes per celebrar la Setmana Europea de la Mobilitat. Dues d’aquestes ubicacions són al nou barri de La Sínia: una, a l’avinguda de Salvador Esteve (amb 2 places), i una altra al carrer d’Arcadi Casanova, al Pàrquing del barri (4 places). També se n’instal·len al Torrent de Llops (al carrer de Francesc Riera, al costat del Centre Mèdic, amb 2 places més); al Pavelló de Can Cases (2 places al carrer de Josep Vila) i 2 més a la Biblioteca Francesc Pujols, a l’interior de l’aparcament públic.

Els nous punts de càrrega tenen en comú que són per a vehicles elèctrics o híbrids endollables, amb un tipus de connexió de 22 kW AC Mennekes o Type 2 i una velocitat de recàrrega semi-ràpida. Les 4 places del punt del pàrquing del barri de la Sínia ja estan en funcionament, i la resta dels punts està previst que entrin en funcionament durant aquests darrer trimestre de l’any.

El govern municipal referma d’aquesta manera el seu compromís per avançar envers la sostenibilitat en la mobilitat, consolidant Martorell com a un dels municipis catalans amb més punts de càrrega per habitant.

El punt de partida va ser el setembre de 2020, quan es van instal·lar els dos primers punts de càrrega -a les dependències de la Policial Local i al polígon de Can Bros-, als que s’hi va afegir pocs dies després el punt instal·lat al Polígon Industrial Solvay i al polígon Can Cases-Can Sunyol.

A aquests primerencs 3 punts i 6 places de càrrega, l’any passat se n’hi van afegir 4 més. El gener de 2022 van començar a funcionar els punts del Mercat Les Bòbiles (amb 2 places); l’Hospital Sant Joan de Déu (2) i el CIES (2). I al març, el punt situat a l’Aparcament del Vapor (4 places) i conegut com La Fotolinera, que funciona amb energia procedent de plaques solars i que ofereix un sistema de recàrrega net i econòmic.

Recordem que al poble hi ha també diferents punts de recàrrega d’empreses privades; A l’estació Martorell Central dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també hi ha un punt de recàrrega lenta de 3.60 kW amb dos connectors Shucko (EU Plug) i a l’aparcament del Mercadona hi ha quatre punts de recàrrega lenta de 3.60 kW amb connector Type 2. I al Mc Donalds del polígon El Congost hi ha quatre punts de recàrrega.

Els punts de càrrega de vehicles elèctrics s’emmarquen en el seguit d’accions per fomentar entre la ciutadania uns hàbits de mobilitat més sostenibles, segurs i saludables.

Durant aquest darrer any a Martorell 1.435 usuaris han utilitzat els punts de recàrrega del municipi realitzant un total de 27.185 càrregues de vehicles. L’ús d’aquests punts de càrrega de vehicles elèctrics ha evitat l’emissió de 323.163 Kg de CO2.

Els principals avantatges energètics i ambientals dels vehicles elèctrics són la disminució de la contaminació atmosfèrica (emissions de CO2, d’òxids de nitrogen i de partícules); disminució de la contaminació acústica; reducció de la dependència energètica dels derivats del petroli; recorre els mateixos quilòmetres i gasta menys energia. A més, s’eliminen residus com olis, filtres, etc.

Els avantatges econòmics principals són l’impost de matriculació gratuït. A Martorell hi ha establerta una bonificació del 75% de la quota anual de l’impost de vehicles de tracció mecànica (IVTM) a favor de les persones titulars de vehicles classificats en el registre de Vehicles de la Direcció General de Trànsit com de “zero emissions” i “eco”. Entre els avantatges hi figura menys despeses de manteniment; menys cost de l’energia -entre un i dos euros per cada 100 km en funció de la tarifa contractada- i una vida del vehicle més llarga.

Les actuacions d’aquests nous punts de càrrega han estat parcialment finançades en el marc del “Plan de Recuperación, Transformación y Resiliencia” del “Programa de Incentivos a la Movilidad Eficiente y Sostenible (Programa MOVES III)”, programa d’ajudes a projectes en matèria de mobilitat sostenible del IDAE del Ministeri per la Transició ecològica, cofinançats per la Unión Europea amb fons NextGenerationEU.

Descarrega’t el mapa punts de càrrega

Font: Martorell incorpora cinc nous punts de càrrega de vehicles elèctrics