Martorell ja compta amb un espai de record per als casos de dol perinatal

Categories General

L’Espai de Record de Dol Perinatal s’ha estrenat aquest matí al Cementiri de Martorell i es converteix, d’aquesta manera, en un lloc on les famílies i les persones afectades pel dol perinatal podran assistir, gaudir de moments d’intimitat i recordar els nadons que no van arribar a néixer o aquells que van fer-ho però van morir al cap de poc temps. Coincidint amb el Dia Mundial del Dolor Perinatal, l’Ajuntament de Martorell ha inaugurat aquest espai amb l’alcalde Xavier Fonollosa, les regidores Sole Rosende, Cristina Dalmau, Belén Leiva i Elisabet Plaza, el Director General de la Fundació Hospital Sant Joan de Déu de Martorell, el Doctor Jordi Trelis, i l’experta en pèrdua gestacional, Marina Rinaldi.

Aquest nou espai compta amb un banc per poder-hi estar l’estona que es desitgi, unes pedres per escriure-hi un missatge al nadó o fill que s’ha perdut i un arbre on desar-hi les pedres a mode de record. Durant l’acte, han estat convidades famílies que han viscut episodis d’aquest tipus. I han estat elles les qui han escrit les primeres paraules per deixar-hi constància.

La demanda de famílies d’arreu de Catalunya ha mogut molts consistoris i adminiistracions públiques a comptar amb espais d’aquest tipus. En el cas de Martorell, va ser el grup municipal d’ERC qui va proposar-ho el passat mes de desembre de 2021, amb un resultat favorable per a aquesta moció. L’alcalde de Martorell Xavier Fonollosa ha explicat que “hem volgut fer un espai on els pares i mares que hagin tingut una pèrdua similar puguin recordar”.

Alcalde de Martorell Xavier Fonollosa

Marina Reinaldi, experta en pèrdua gestacional i afectada per un cas de dolor perinatal, ha intervingut en l’acte llegint unes paraules que ella mateixa ha redactat i recordant que “es tracta d’un dol molt silenciós i silenciat”. La doula ha reivindicat l’espai físic que les famílies necessiten per deixar-hi un record.

Marina Reinaldi, experta en pèrdua gestacional

La regidora d’Ensenyament i Salut, Soledad Rosende, ha destacat la poca visibilitat del dol perinatal i ha apuntat que un espai com el d’avui ajudarà a les famílies a expressar els sentiments que generen aquestes pèrdues. El doctor Jordi Trielis ha exposat que l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell ha volgut sumar-se a “un acte de testimoniatge i acompanyament” com el d’avui i ha recordat que des del centre segueixen guies i protocols per als casos amb què es troben.

Font: Martorell ja compta amb un espai de record per als casos de dol perinatal