Martorell opta a convertir-se en Ciutat Europea de l’Esport 2023

Categories General

L’Ajuntament de Martorell opta a ser designada Ciutat Europea de l’Esport l’any 2023. El reconeixement el concedeix l’Associació de Capitals i Ciutats Europees de l’Esport (ACES Europe) des de l’any 2001, una entitat sense ànim de lucre amb seu a Brussel·les, que cada any assigna els reconeixements de Capital Europea, Comunitat i Ciutat de l’esport. El comitè avaluador visita avui i demà la nostra població per tal de conèixer sobre el terreny els equipaments, entitats i esdeveniments esportius, i dictaminar el seu veredicte.

Aquest matí, s’ha fet a la Sala de Plens de l’Ajuntament la recepció institucional al comitè avaluador d’ACES Europe, format per Alessio di Maio, delegat de Roma, Robert de Vita, president d’ACES França, Michelle Vorel Adams, presidenta d’ACES Regne Unit, Hugo Alonso, secretari general d’ACES Espanya, i Joan Antón Camuñas, delegat d’ACES Catalunya. L’alcalde Xavier Fonollosa els hi ha donat la benvinguda, i els ha lliurat una litografia del pont del Diable i un porta mòbil.

A continuació, han visitat el Centre Integral d’Esport i Salut, l’Anella Esportiva de Can Cases, el Complex Esportiu de Torrent de Llops i el Pavelló Esportiu de Can Cases per tal de comprovar les infraestructures i instal·lacions, així com les activitats esportives que es duen a terme a la nostra població i altres aspectes relacionats com la facilitat d’accés per a la pràctica esportiva, els clubs i associacions esportives locals, o les iniciatives per a la promoció de la salut i la integració social a través de l’esport.

A Martorell “tenim unes grans instal·lacions esportives, però crec que és molt millor el que hi ha al darrera, la manera de concebre l’esport com a element de cohesió de la societat”. “En una ciutat com la nostra amb 72 nacionalitats diferents, l’esport és una eina integradora. L’esport ens iguala i implica uns valors que ens acompanyaran tota la vida, com són el treball en equip, la solidaritat, i la superació individual i col·lectiva”, ha dit l’alcalde Fonollosa.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Amb aquesta candidatura, “volem posar en valor l’hàbit de fer esport a la nostra ciutat, els equipaments municipals a disposició de la ciutadania i l’organització d’esdeveniments, ja que hi ha moltes federacions esportives que ens sol·liciten fer esdeveniments aquí a Martorell per la bona coordinació que fem dels mateixos”. La nostra població destaca tres eixos: l’esport federat de base, l’esport salut i l’esport escolar. Volem fomentar-lo al màxim i posar Martorell al mapa”, ha expressat el regidor d’Esports, Gerard Mimó.

Gerard Mimó, regidor d’Esports

En cas de resultar escollida com a Ciutat Europea de l’Esport, Martorell tindria l’oportunitat d’acollir i organitzar un ampli ventall d’activitats lligades a la pràctica esportiva, així com establir vincles i projectes esportius compartits amb altres municipis europeus membres de la xarxa. ACES Europe atorga el reconeixement com a ciutat europea de l’esport a ciutats d’entre 25.000 i 500.000 habitants, i té una vigència d’un any.

El secretari general d’ACES a Espanya, Hugo Alonso, ha afirmat que “és un plaer veure en primera persones les instal·lacions que teniu al municipi, però el més important és el compromís que heu pres des del primer dia amb aquesta candidatura. Per al 2023 hi ha altres candidatures al territori, però no es tracta d’una competició, sinó d’un reconeixement a la tasca envers l’esport com a salut, benestar, element integrador de la societat i instrument educatiu”.

Hugo Alonso, secretari general ACES Madrid

Aconseguir ser Ciutat Europea de l’Esports, segons Alonso, implica “posar en valor les polítiques esportives del municipi, així com gaudir d’una marca per a la ciutat que la fa pertànyer a la xarxa de ciutats esportives més amplia del món, amb més de 3.000 municipis amb els quals compartir experiència i coneixement. A més, la possibilitat d’optar a fons europeus a través de l’associació”. “El nostre premi és una eina emocional a mans dels municipis per aconseguir una ciutadania millor a través de l’esport”.

Hugo Alonso, secretari general ACES Espanya

Joan Antón Camuñas, delegat d’ACES Catalunya, ha emfasitzat “el paper de les administracions municipals, que fan un esforç notable per posar l’esport a l’abast de tothom i fer una societat més igualitària, complerta i millor”. “Estem orgullosos que Martorell hagi llançat aquest projecte. Sobretot valorem les instal·lacions i l’esperit que hi ha al darrera d’aquests equipaments”.

Joan Antón Camuñas, delegat ACES Catalunya

Aquesta tarda, el comitè avaluador visita les escoles Vicente Aleixandre i Juan Ramón Jiménez per conèixer el programa ‘Martorell 360’, a través del qual “tots els nens i nenes de Martorell poden tenir accés a una activitat extraescolar, majoritàriament esportiva, sense cost”, ha valorat l’alcalde. El projecte “ha tingut molt d’èxit perquè, només en un any, hi ha més d’un miler d’infants que practiquen esport com a extraescolar de forma gratuïta i universal, sense tenir en compte la renda. Del miler de nens i nenes, el 65% mai no havia fet abans una activitat extraescolar”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Posteriorment, gaudiran d’una visita teatralitzada a l’Enrajolada amb tast de vins i d’un sopar de gala a Aqqua Restaurant. Demà, a les 9.00h, tindrà lloc a La Caserna la defensa de la candidatura a càrrec de l’alcalde Xavier Fonollosa i Valentí Santos, director del Patronat Municipal de Serveis d’Atenció a les Persones de Martorell (PMSAPM).

Font: Martorell opta a convertir-se en Ciutat Europea de l’Esport 2023