Martorell s’adhereix al Dia Internacional d’Homenatge a les Víctimes del Terrorisme

Categories General

L’Ajuntament de Martorell ha fet aquest dilluns al Ple Municipal una Declaració Institucional d’adhesió al Dia Internacional de Commemoració i Homenatge a les Víctimes del Terrorisme. Nacions Unides va fixar el 21 d’agost aquesta efemèride per tal d’honorar i donar suport a les víctimes i supervivents del terrorisme, i protegir els drets humans i llibertats fonamentals. Tots els grups municipals n’han donat suport.

La Declaració Institucional recorda que els actes de terrorisme propaguen una sèrie d’ideologies de l’odi que fereixen, danyen i maten milers de persones innocents cada any. Al nostre país tenim una llarga història d’organitzacions i actes de terrorisme que, encara avui en dia, són justificats i reben homenatges públics per escarni de les víctimes.

Les víctimes del terrorisme lluiten perquè s’escoltin les seves veus, es doni suport a les seves necessitats i es respectin els seus drets. Tot i això, sovint se senten oblidades i abandonades una vegada que s’atenen les seves necessitats immediates.

Aquesta situació, sumada als pocs recursos dels estats membres i la seva capacitat per satisfer les necessitats a mitjà i llarg termini, no contribueixen a assolir la seva total rehabilitació. Per aconseguir-la, cal un suport multidimensional a llarg termini que inclogui mesures físiques, psicològiques, socials i financeres, elements indispensables per a la seva total i plena integració a la societat.

La responsabilitat principal de donar suport a les víctimes del terrorisme i defensar els seus drets recau en els Estats membres. Reconèixer el mèrit i la memòria de les víctimes del terrorisme és una exigència moral i un al·legat a favor del respecte als valors i als drets humans.

L’alcalde Xavier Fonollosa (Junts per Martorell) ha celebrat “que tots estiguem d’acord en donar suport a aquesta Declaració Institucional, la millor manera que aquesta institució es contraposi al terrorisme i homenatgi les seves víctimes. Hem de recordar a tots els nostres nens i nenes que les idees en democràcia es defensen amb la paraula”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

El regidor del PSC, Antoni Carvajal, ha apuntat que el terrorisme “és una xacra que afecta diferents països al món des de fa massa temps, i que s’ha intensificat darrerament amb diferents tipus de violència”. “El millor homenatge a les víctimes és tenir la voluntat de treballar per una societat lliure de violència”. “Tenim la ferma convicció que qui la practica mai aconseguirà els seus objectius ni ens farà retrocedir en els nostres valors com a societat”.

Antoni Carvajal, regidor PSC

Laura Ruiz, portaveu de Movem Martorell, ha volgut puntualitzar que “el terrorisme no és una ideologia de l’odi, però aquelles persones que decideixen la via del terror per defensar aquestes idees sí són terroristes. Parlar d’ideologies de l’odi ens sembla injust, un terme que volem posar sobre la taula, sense trencar el consens que genera aquesta Declaració Institucionals. Les paraules són importants”.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

El portaveu d’ERC, Víctor de León, ha dit que “terrorisme és tota aquella opció d’acció violenta que es destina a causar terror en un col·lectiu. No té perquè ser violència física, existeixen molts tipus de violència. El terrorisme també pot ser d’estat o social. Tot i que no s’inclogui en aquesta Declaració Institucional de forma específica, entenem que també s’ha de reconèixer”.

Víctor de León, portaveu ERC

Juan José Pérez, portaveu de Ciutadans, partit que ha proposat l’adhesió al Dia Internacional, ha expressat que “un arma és un tros de ferro, el problema està en l’ús que en fan les persones. Hem de donar suport a les víctimes sense condicionants i no oblidar-les. Homenatjar-les perquè sempre estiguin en el record i que sapiguem que allò és l’horitzó de les coses que no s’han de permetre”.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

Enguany es commemorarà el cinquè aniversari de la proclamació del Dia Internacional de Commemoració i Homenatge a les Víctimes del Terrorisme per part de Nacions Unides, i dels atemptats de Barcelona i Cambrils, així com el 35è aniversari de l’atemptat d’Hipercor de Barcelona.

El consistori traslladarà aquesta Declaració Institucional a les associacions de víctimes del terrorisme d’Espanya, als grups polítics del Parlament de Catalunya, als Grups polítics del Congrés dels Diputats, a l’Organització de les Nacions Unides i associacions de Martorell.

Font: Martorell s’adhereix al Dia Internacional d’Homenatge a les Víctimes del Terrorisme