Martorell se suma a l’Arc Metropolità en la lluita contra l’ocupació il·legal

Categories General

L’Ajuntament va aprovar en el Ple d’ahir dilluns una moció de Junts per Martorell contra l’ocupació il·legal d’habitatges als municipis de l’Arc Metropolità de Barcelona. El text exposa que aquests casos i els seus problemes derivats de convivència i seguretat s’han multiplicat a la província. El text reclama més recursos locals per abordar la vulnerabilitat i l’exclusió social d’una banda, i més mesures judicials i legals per a una actuació policial més efectiva contra l’ocupació de l’altra.

És una proposta de l’Associació de Municipis de l’Arc Metropolità -de la que Martorell n’és part junt amb Sabadell, Terrassa, Mataró, Granollers, Mollet del Vallès, Rubí, Vilanova i la Geltrú i Vilafranca del Penedès- i que posa sobre la taula xifres de 2021 del Ministerio del Interior: Catalunya és el territori de l’Estat amb més ocupacions il·legals d’habitatges -5.689, un 42% del total-. D’aquests, 4.229 es van produir a la demarcació de Barcelona, un 74%.

“Els ajuntaments demanem que s’incrementin els recursos per fer polítiques socials d’emergència, perquè malauradament tenim un nombre creixent de famílies que necessiten habitatges d’emergència social”, va dir l’alcalde Xavier Fonollosa. En paral·lel, apuntava que “cal un habitatge digne per a tothom, però no a través de la comissió d’un delicte, com es tipifica l’ocupació il·legal al Codi Penal”. Per al batlle martorellenc, allà on hi ha “punts concrets d’ocupacions es genera un trencament de la cohesió socials i de la convivència, que poden comportar fractura social”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

La moció fa un seguit de reclamacions a les administracions supramunicipals. D’una banda, reclama que els ajuntaments puguin “requerir a les entitats bancàries, fons immobiliaris i grans tenidors que cedeixin als ajuntaments o entitats habitatges buits que no hagin llogat en els darrers tres mesos des del requeriment”.

Insta la Generalitat “a dotar als ajuntaments de recursos econòmics suficients per incrementar els ajuts a les persones vulnerables i a ampliar decididament el Parc d’Habitatge Social” i a que elabori un Pla Especial de Seguretat contra les màfies, grups i organitzacions criminals que trafiquen amb persones i amb les usurpacions d’immobles.

El text apel·la al govern espanyol a fer “una reforma urgent de la normativa processal per garantir l’actuació policial” en les desocupacions, i a una reforma urgent de la normativa penal en la violació de domicili i usurpació de la propietat, incrementant la penalitat. Finalment reclama al Consell del Poder Judicial crear jutjats especials per als delictes d’ocupació allà on hi ha més casos, i a elaborar “un Pla Especial de Seguretat contra les màfies i grups que trafiquen amb persones i usurpacions d’immobles”, desgranava el regidor de Seguretat Ciutadana, Lluís Sagarra.

Lluís Sagarra, regidor de Seguretat Ciutadana

La moció es va aprovar amb els 12 vots de Junts per Martorell i el vot del regidor de C’s, mentre que el PSC es va abstenir, i Movem Martorell i ERC hi van votar en contra.

“No és tolerable que hi hagi habitatges buits, de la mateixa manera que tampoc ho és que s’ocupin habitatges il·legalment, per culpa de les màfies, que generin episodis de conflictivitat als nostres carrers i places”, va dir Antoni Carvajal en la defensa de l’abstenció socialista.

Antoni Carvajal, regidor PSC

Per a Laura Ruiz (Movem), cal veure “l’ocupació com a conseqüència i no com a causa”. La coportaveu va dir que “no conec a ningú que hagi marxat de vacances i li hagin ocupat el pis” i va denunciar que “l’ocupació és una conseqüència per la deixadesa de totes les administracions. Si hi ha pisos ocupats és perquè hi ha pisos buits”.

Laura Ruiz, portaveu Movem Martorell

El regidor d’ERC Soulimane Messaoudi també va exposar que “a Martorell no hi ha cap cas d’ocupació d’habitatge a particulars o a alguna persona física. Aquesta va ser la resposta del regidor d’Habitatge quan l’any 2020 li vam preguntar”. Messaoudi també va reclamar, entre d’altres qüestions, “que s’empadronin les persones sense un domicili fixe”.

Soulimane Messaouidi, regidor ERC

Finalment, el portaveu de C’s, Juan José Pérez, s’alegrava “que l’Arc Metropolità assumeixi el que el nostre grup va plantejar en una moció al Ple de setembre de 2020”, assenyalava que “si estem així és per la permissivitat dels partits de govern a Catalunya i a Espanya” i afegia que les classes treballadores són les més perjudicades per l’ocupació il·legal.

Juan José Pérez, portaveu Ciutadans

Lluís Sagarra va cloure les intervencions de regidors afirmant que “l’habitatge assequible per als ciutadans és un dels principals punts del nostre govern” i va posar com a exemples “la construcció d’una primera promoció de 130 habitatges de lloguer social a La Sínia i de 130 més en règim de compra de protecció oficial”. També va dir que “Martorell és un dels 3 municipis catalans de més de 20.000 habitants que fa més despesa social per persona”, i que “tenim excel·lents serveis socials que atenen les urgències habitacionals i que eviten haver de recórrer a l’ocupació il·legal”.

Lluís Sagarra, regidor Seguretat Ciutadana

Membres de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) a Martorell van assistir al Ple Municipal per mostrar visiblement el seu rebuig a la moció.

Festes locals per al 2023

Al marge d’aquest punt, el Ple va aprovar, per unanimitat, la proposta de festes locals durant l’any 2023. Seran el dilluns 24 d’abril -coincidint amb la Fira de Primavera- i el dimecres 16 d’agost, en consonància amb la Festa Major.

D’altra banda, les cinc forces polítiques també van donar llum verda al nou conveni trasnaccional entre l’Ajuntament de Martorell, el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya i el Servei d’Ocupació de Catalunya, i que posa fí al conflicte judicial entre administracions per la reversió dels terrenys que el consistori havia cedit a la Generalitat per a la construcció del Centre de Formació de Professionals de l’Automoció (CFPA). Tot plegat, gràcies a l’acord entre administracions anunciat el passat 6 d’abril.

Font: Martorell se suma a l’Arc Metropolità en la lluita contra l’ocupació il·legal