Diumenge, a les 18.30h, a la Capella de Sant Joan hi haurà concert de música clàssica amb Miguel Bonal i la seva viola de gamba. LA cita l’organitza Joventuts Musicals de Martorell i les entrades es poden reservar a través del web entrades.martorell.cat.
Miguel Bonal va néixer a Saragossa l’any 1999 i amb poc més de 20 anys es perfila com un dels violagambistes amb més projecció al continent. L’any 2020 va guanyar el primer premi del concurs de Música Antiga de Joventuts Musicals i l’any 2021 un accèssit al certamen El Primer Palau, junt amb dos de les premis extraordinaris: el Catalunya Música i el de la Crítica.
El precoç músic ens delitarà amb el concert titulat Del silenci a l’emoció. Dins el discurs sonor, representa la importància del silenci en la paraula, amb la intenció de crear una emoció capaç de perdurar en la memòria de la gent. Ja en el Barroc existia tot un ventall de sensacions i emocions que la música era capaç de reproduir i, en gran manera, en aquest període, la viola de gamba té un paper fonamental, perquè serà l’instrument que millor imiti la veu humana. Ens trobem davant un instrument la sonoritat del qual és clarament afí a la naturalesa humana, en la qual silenci i emoció són compartits.
Què oferiràs al concert d’aquest diumenge?
Serà un concert per a viola da gamba sola, anomenat Del silenci a l’emoció. Una sèrie de les peces més importants que s’han escrit per a aquest instrument. Tocaré música de Tobias Hume, que a més de violagambista i compositor va ser soldat, música francesa de Marin Marais, alemanya de Georg Philipp Telemann i de l’austríac Georg Friedrich Haas, considerat l’últim compositor important d’aquest instrument. Acabaré amb una peça contemporània del malagueny Tomás Ocaña titulada Del silencio al amor.
Com és la viola da gamba?
És un instrument minoritari, però amb unes característiques sonores i tímbriques fascinants. Neix a València el segle XV i, més tard, viatja a Itàlia, Alemanya i França on evoluciona. A França, per exemple, se li afegeix la setena corda i se li amplia la caixa per dotar-lo d’una major ressonància. Viola da gamba és una família d’instruments que va néixer abans que la del violí, i també compta amb escoles soprano, tenor, baix i contrabaix.
Com vas començar a tocar aquest instrument?
Començo als quatre anys a estudiar piano i llenguatge musical en una acadèmia de Saragossa i després al Conservatori. El meu pare tenia molts discos de Jordi Savall i la viola da gamba no m’era un instrument aliè. Vaig començar amb set anys a tocar-la amb cançons conegudes. Més tard, vaig perfeccionar la meva formació a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) i actualment La Haia.
Què suposen per a tu els reconeixements que has aconseguit?
La gira que inicio el 21 d’octubre a Reus, després a Martorell, Moià i La Selva, la faig perquè vaig guanyar el primer premi del concurs de Música Antiga de Joventuts Musicals. Va ser el primer concurs al qual em vaig presentar, on hi cabien tota mena d’instruments antics. Estic molt orgullós d’haver-lo guanyat i tenir la possibilitat de portar el meu programa al públic, perfeccionar-lo i compartir-lo. A més, vaig guanyar l’accèssit del Primer Palau (Crítica i Catalunya Música) amb qui col·laboraré i gravaré el meu primer disc l’any vinent.
Quines sensacions creus que tindrà el públic que vingui a veure’t?
Espero que, com el títol del meu programa, aconsegueixin emocionar-se perquè són músiques molt belles i que realment en gaudiran.
Font: Miguel Bonal oferirà diumenge un concert de viola da gamba a la Capella de Sant Joan