Músiques negres i ritmes hispànics amb Susana Baca, la gran dama del Perú

Categories General

La gran dama del Perú negre, Susana Baca, interpreta amb mestria músiques negres amb ritmes hispànics. Aquest divendres, 14 de juliol, tindrem el plaer de tenir-la cara a cara al Festival PAS (Pont a les Arts Sonores), a les 22.30h.

Susana Baca és la cantant que va commoure Chabuca Granda i David Byrne, i la que va guanyar tres Grammy Llatins i ha compartit escenari amb Mercedes Sosa, Gilberto Gil i altres celebritats. La que, sobretot, representa la millor tradició de la cançó llatinoamericana.

La reina de la música afroperuana de gira per Europa segueix reivindicant el llegat de les músiques negres del seu país, hibridades amb ritmes hispànics. Dona i de raça negra, ha patit discriminacions i d’aquí treu la seva força per lluitar a favor dels més desafavorits, fent servir com a arma una veu excepcional i amb molts registres que interpreta les creacions musicals més belles.

Està celebrant el seu 50è aniversari com a cantant i ho fa en un immillorable estat de forma artístic. “He recorregut i treballat molt i ara estic recollint el que he sembrat en aquestes cinc dècades de música. He anat a molts llocs a cantar, la gent ha sentit el meu missatge i cada cop tinc més seguidors als concerts”.

Susana Baca, cantant

Bacas assegura que ha aportat al món de la música “el reconeixement de l’herència afroperuana”. “No canto folklore però les meves arrels estan en la música que vaig escoltar de petita. La recreo, la treballo i la manifesto d’acord amb el que sento. Difondre la cultura afroperuana és el més important, perquè sovint es creu que al Perú només hi ha presència de música dels Andes”.

Susana Baca, cantant

Al seu darrer disc Palabras urgentes combina conscienciació i voluntat de connectar amb la música contemporània. “És un disc més polític perquè és indignant el que viu el meu país: la corrupció fins al coll de les autoritats”. “La indignació al carrer, a les cases és immensa, per això no podia escollir només cançons d’amor, també havia d’escollir cançons polítiques”.

Susana Baca, cantant

El concert de divendres tindrà “protesta i dolor” per la corrupció al Perú, però també “un record i un homenatge per a dues de les dones que van tenir un paper important en la independència de l’Amèrica Llatina, ara que s’està celebrant el Bicentenari: Micaela Bastidas, dona de Tupac Amaru, i la general Juana Azurduy de Padilla”.

La veu de Susana Baca està acompanyada d’Alvin Huaranga al contrabaix, Jose Vicente al piano, Renzo Vignati a la guitarra elèctrica, Pedro Ávila al violí, Jonathan Mendoza a la guitarra acústica, i Hugo Bravo i Miguel Díaz a la percussió.

Font: Músiques negres i ritmes hispànics amb Susana Baca, la gran dama del Perú