Amb motiu del Dia Internacional de les persones amb discapacitat, que es va celebrar el passat 3 de desembre, el programa La Mirada Tàctil de la Xarxa de Museus Locals de la Diputació de Barcelona amplia els recursos accessibles per a la visita de les persones amb discapacitat sensorial, física o cognitiva. L’Enrajolada, Casa Museu Santacana, el Museu Municipal Vicenç Ros i el Muxart Espai d’Art i Creació Contemporanis de Martorell han anat incorporant punts tàctils, reproduccions en relleu d’algunes obres i càpsules informatives en diversos llenguatges.
Una de les novetats destacades d’ensguany és que s’han actualitzat els vídeos amb intèrpret en llengua de signes catalana (LSC) i subtítols per a persones sordes oralistes de l’exposició permanent del Muxart, Espai d’Art i Creació Contemporanis de Museus de Martorell .
En l’apartat de recursos físics, La Mirada Tàctil completa les visites presencials amb la col·laboració del Servei Bibliogràfic de l’ONCE Catalunya per a l’edició de les guies del visitant amb dificultat visual i ceguesa amb macro caràcter, impressió en Braille i les làmines i objectes en relleu. Actualment hi ha 29 exposicions permanents inclusives del patrimoni del museu i enguany s’ha incorporat a la llista d’equipaments que ja disposen d’aquests materials l’Espai Muxart de Martorell.
La Mirada Tàctil de la Xarxa de Museus Locals (XML) es va posar en marxa l’any 2007 per l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona. L’objectiu és fer dels museus un espai per a tothom, sensibles a les desigualtats i compensar les dificultats comunicatives d’aquells col·lectius sovint poc representats.
A través d’aquest projecte, l’Oficina de Patrimoni Cultural desenvolupa diverses accions per adaptar i fer accessible mitjançant recursos físics i digitals els continguts de les exposicions permanents dels equipaments de la XML, integrada per 64 museus de 51 municipis, entre ells els Museus de Martorell, així com el de les exposicions itinerants produïdes conjuntament amb els museus.
Des de l’any 2007, l’Oficina de Patrimoni Cultural, desenvolupa el programa La Mirada Tàctil centrat en nous plantejaments dels continguts museístics a través de recursos tàctils, auditius, sonors, olfactius i l’ús tant de les noves tecnologies com de recursos analògics per garantir l’accés a col·lectius amb discapacitats. En aquests temps s’ha pogut comprovar com les solucions d’aquest programa enriqueixen la visita del conjunt d’usuaris, afavorint experiències i vivències més personals i emotives del patrimoni.
Aquest programa de la Diputació de Barcelona respon a l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 10 ‘Reducció de les desigualtats’. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.
Font: Nous recursos de La Mirada Tàctil per al Dia Internacional de les persones amb discapacitat