Obre l’exposició ‘Caput aut navis’ sobre el joc des dels ibers a l’època medieval

Categories General

L’exposició itinerant Caput aut navis. A cara o creu s’ha inaugurat aquesta tarda amb un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval. La mostra es podrà visitar al Centre d’Interpretació del Patrimoni Històric La Caserna fins a l’11 de juny, amb un àmbit específic on s’exposen objectes dels fons dels Museus de Martorell relacionats amb el món del joc.

Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies. Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona.

La mostra proposa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància, explica Marc Guàrdia, comissari de la mostra i arqueòleg del Museu de Granollers.

Marc Guàrdia, arqueòleg i comissari de l’exposició

A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers, on es va exhibir de desembre de 2018 a març de 2019, l’exposició convida a fer un passeig per l’univers del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava en temps antics.

Marc Guàrdia, arqueòleg i comissari de l’exposició

Estructurada en sis àmbits -Jugar a cuinetes, Sons i bales, Alea iacta est, Golafre!, A jugar! i Caput aut navis – l’exposició fa un recorregut temàtic i lúdic pel món del joc a partir de tabes, peces de fireta, monedes, campanetes i altres elements.

Marc Guàrdia, arqueòleg i comissari de l’exposició

Àmbit específic a Martorell

A La Caserna, l’exposició Caput aut navis mostra diverses peces provinents dels fons dels Museus de Martorell. De L’Enrajolada, Casa Museu Santacana hi trobem una taula de joc on fer hi partides d’escacs o dames, jocs de cartes o dòmino, d’estil neoclàssic del segon terç del segle XIX fabricada probablement a Catalunya. També es mostra un joc de cartes de baralla espanyola dissenyada i acolorida per Francesc Santacana -propietari de L’Enrajolada- d’entre els anys 1831-1936 i on s’hi veuen personatges orientals i elements característics de Martorell com el Pont del Diable.

Del fons de l’antiga Farmàcia Bujons es mostra una capsa amb fitxes de mahjong, el joc de taula tradicional xinès que es va posar de moda a Occident a la dècada de 1920. Finalment, provinents de les excavacions arqueològiques del jaciment de Santa Margarida es mostren algunes peces que es podrien haver utilitzat per jugar, com ara fitxes, tabes, fusaioles i bales, comenta Teresa Reyes, cap de secció de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona.

Teresa Reyes, cap secció Oficina de Patrimoni Cultural

Activitat vinculada

La mostra programa una activitat complementària amb el taller “Lvdi romanorum, jugar a la manera grecoromana”, per fer en família a partir de jocs de l’antiguitat grecollatina de taula i de terra, diumenge 21 de maig d’11.00 a 14.00h. Per participar cal inscriure-s’hi al portal entrades.martorell.cat .

Vídeos accessibles i web de jocs amb història

L’exposició s’ha concebut com una mostra inclusiva, didàctica i interactiva, que posa a l’abast del visitant una sèrie de recursos destinats a facilitar i enriquir la visita per a tothom. A través de codis QR, es pot accedir als vídeos del programa d’accessibilitat La Mirada Tàctil especialment concebuts per a les persones amb dificultats auditives i sensitives, on es presenten els continguts de l’exposició en llenguatge de signes per a la comunitat sord signant i subtitulat per a la comunitat sorda oralista.

Per completar la visita s’ha habilitat l’espai web Jocs amb història on es recullen alguns jocs que formen part de la nostra herència i d’un patrimoni universal que encara avui es continuen jugant, amb petites variants. La morra, el marro de 9 o l’alquerc són jocs mil·lenaris que s’estengueren per tota la Mediterrània i dels quals a Catalunya s’han trobat gravats al·lusius procedents de diferents èpoques. L’actual 3 en ratlla, molt conegut encara avui en dia, forma part d’una gran família de jocs presents arreu d’Europa i que té el seu origen en el marro de 9. El web permet jugar en línia a alguns d’aquests jocs i també presenta vídeos descriptius.

Itinerància per la Xarxa de Museus Locals

L’exposició Caput aut navis va començar la itinerància al Museu Arqueològic de l’Esquerda, situat entre Roda de Ter i les Masies de Roda, a principis del 2020, i abans d’arribar a Martorell ha visitat el Museu de Mataró Can Serra Història de la Ciutat, el Museu Molí Paperer de Capellades, el Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses de Tona, el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat, el Museu de la Torre Balldovina de Santa Coloma de Gramenet, el Museu de la Torneria de Torelló, el Museu de l’Estampació de Premià de Mar i el Centre Cultural Els Costals de Castellbisbal.

 

Font: Obre l’exposició ‘Caput aut navis’ sobre el joc des dels ibers a l’època medieval