Oriol Malet il·lustra la portada de ‘Cavalls salvatges’, novel·la emblemàtica de Jordi Cussà

Categories General

Per petició dels familiars de l’escriptor Jordi Cussà, el martorellenc Oriol Malet ha estat l’encarregat d’il·lustrar la portada de l’edició definitiva de Cavalls salvatges , de la mà de l’editorial Comanegra. Aquesta obra és un estendard de la literatura catalana del segle XXI, revisada en nombroses ocasions per l’autor abans de morir, que s’endinsa en la realitat dels anys vermells de la droga a Catalunya, però assumint el repte de fer-ho fugint dels estigmes. El relat engloba les vivències de l’Àlex Oscà i de la seva tropa, que van carregades d’amor, d’epicisme, de música i de misèries.

Oriol Malet va conèixer Cussà personalment i és un lector empedreït d’aquesta obra, per tant, treballar en la il·lustració de la portada es va convertir en un repte personal. Per mantenir la línia d’originalitat que pren la novel·la, l’il·lustrador ha volgut anar una mica més enllà, tot fent “una portada acolorida, no fosca com les que havia vist anteriorment. Abans sempre havia estat present la mort i les calaveres, que hi són al text, però no són el centre del relat. Volia fer just el contrari, una portada amb molt de color on apareguessin alguns elements de la novel·la, però com Cussà ho feia, d’una forma molt trepidant, barrejant coses vertiginosament, amb personatges levitant, sense una estructura ni organització aparent. Això és el que tenia jo al cervell i això és el que ha acabat sent. La gent que ha viscut aquella època sabrà llegir moltes coses en una sola imatge”, ha explicat.

Oriol Malet, il·lustrador.

Per tal de pensar com encarar el treball, “vaig haver de rellegir el llibre, amb l’objectiu de recordar petits detalls que em van ajudar a il·lustrar la portada. Finalment, vaig fer un díptic, és a dir, una obra horitzontal gran, que després vam retallar. La portada definitiva és, per tant, una reproducció, que s’encarta dins del llibre, d’aquest original de més grandària”.

Oriol Malet, il·lustrador.

A banda de la portada de Cavalls salvatges , Malet ha tingut entre mans altres projectes, entre els quals ha destacat “el proper llibre, que és una col·laboració amb el presentador, guionista i escriptor Jair Domínguez. És també un encàrrec de l’editorial Comanegra, que ens ha ajuntat per fer una de les nostres gamberrades. Sortirà per Sant Jordi i parla de Sant Jordi. No us avanço el títol, però us diré que el títol que vam descartar va ser L’home que odiava Sant Jordi . És una astracanada molt divertida que esperem que pugui fer que molta gent s’ho passi bé llegint i on la imatge té la mateixa importància que el text. És una obra a quatre mans que tenim moltes ganes que surti i esperem que se’n parli”.

Oriol Malet, il·lustrador.

Oriol Malet ha il·lustrat altres publicacions com són ‘Mandela i el general’ amb John Carlin, per a qui també il·lustra la columna que es publica a La Vanguardia ‘La comèdia humana’; el llibre ‘Un arbre de Nadal i una boda’; l’àlbum il·lustrat per a infants ‘El polsim màgic’, amb el text de Jordi Cuixart, i el còmic ‘Un món d’Art Brut’, entre moltes altres.

Font: Oriol Malet il·lustra la portada de ‘Cavalls salvatges’, novel·la emblemàtica de Jordi Cussà