Protecció Civil demana extremar precaucions per l’episodi de pluges intenses a partir de divendres

Categories General

Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya ha activat l’alerta del Pla Especial d’Emergències per Inundacions de Catalunya INUNCAT per un episodi de pluges intenses a partir de demà divendres a les comarques interiors de Girona, Catalunya Central, Barcelona i Tarragona. Demana evitar l’entorn de rius i rieres així com l’estacionament de vehicles en zones inundables i extremar la precaució en els desplaçaments. Alhora, recomana a la ciutadania que consulti abans les previsions meteorològiques en sortides a muntanya i a l’espai natural el cap de semana, i adaptar-les.

Segons ha informat el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir del migdia de demà divendres es poden superar els 40 l/m2 en 30 minuts d’intensitat de pluja a les comarques interiors de Girona, a la Catalunya Central, a Tarragona i al Sud de Barcelona. A la resta del territori es podran superar els 20 l/m2 en 30 minuts d’intensitat de pluja. L’episodi s’iniciarà a partir del migdia de demà i s’intensificarà amb el pas de les hores.

Els xàfecs aniran acompanyats de tempesta i localment de pedra i de ratxes fortes de vent. És possible que puntualment es produeixi algun fenomen de temps violent.

Principals recomanacions per aquests dies

Davant d’aquest episodi de precipitacions, Protecció Civil recomana no romandre a prop de lleres, rius i guals i eviteu travessar rieres i torrents a les zones afectades perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada. També aconsella no deixar els cotxes aparcats en zones inundables o torrents secs; no estacionar en zones que puguin obstaculitzar el pas de vehicles d’emergències o evitar situar-se sota els arbres o torres elèctriques si les tempestes van acompanyades d’aparell elèctric. Cal extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure en les zones afectades per les pluges i les situades aigües avall dels rius.

Quant a la conducció en aquestes condicions meteorològiques, qui ho faci de matinada ha d’evitar vies secundàries, especialment si són a prop de rius, rieres i zones inundables. En cas de conduir amb pluja, el Servei Català de Trànsit recomana augmentar la distància de seguretat; reduir la velocitat i, en cas de patir aiguaplaning , no frenar ni accelerar, sinó moderar la velocitat. En el cas de no tenir frens ABS, frenar amb suavitat i amb frens ABS, frenar amb decisió, i comprovar durant la marxa si els frens responen i al mateix temps eixuguem la humitat que puguin i tenir i recuperem la seva eficàcia. Finalment, si ens trobem en una situació de pluja torrencial, cal estacionar a un lloc segur, mantenir encesos els llums i no travessar zones inundades.

Es pot seguir l’evolució de l’episodi de pluges als comptes de twitter @emergenciescat i @meteocat.

Font: Protecció Civil demana extremar precaucions per l’episodi de pluges intenses a partir de divendres