Protecció Civil publica les recomanacions i obligacions per Tots Sants

Categories General

Protecció Civil de la Generalitat, davant la proximitat de la festivitat de Tots Sants els dies 31 d’octubre i 1 de novembre, ha presentat les principals recomanacions per tal de celebrar aquesta festa amb seguretat i complint totes les mesures i restriccions per la COVID-19. Les recomanacions afecten, d’una banda la celebració de la Castanyada i Halloween sobretot la tarda-nit del 31 d’octubre, i de l’altra la visita als cementiris el dia 1 de novembre per retre el tradicional culte als difunts.

Cal tenir en compte el marc normatiu actual que prohibeix les trobades i reunions de més de sis persones tret que siguin totes convinents, tant en l’àmbit públic com privat; la prohibició del consum compartit de begudes alcohòliques a la via pública; la prohibició de fumar a la via pública i espais a l’aire lliure si no es pot respectar la distància interpersonal de dos metres, i, finalment, l’ús obligat de la mascareta.

Pel que fa a les obligacions i recomanacions específiques per la celebració de la Castanyada i Halloween, es recorda que no es poden fer festes ni revetlles amb ball, ni botellades a la via pública. No es pot fer l’activitat de ‘truc o tracte’ en la qual els infants van disfressats casa per casa per demanar llaminadures. No es poden fer els passatges del terror esporàdics (si no és només amb els grups de màxim sis persones). Es recomana la celebració de la festa en família, en grups reduïts (màxim sis persones), i evitant les trobades amb persones amb les quals no s’ha tingut contacte habitual en els últims dies. Cal ventilar molt bé els espais de reunió. Cal complir amb la distància interpersonal d’1,5 metres, també entre taules en activitats de restauració.

Per a l’elaboració dels panellets, cal fer-los respectant els grups de convivència estable, rentar-se sovint les mans amb aigua i sabó, i dur mascareta. No s’han de compartir estris ni productes entre grups si no són convivents i, un cop acabats els panellets, cal cobrir-los o embolicar-vos per evitar qualsevol contaminació externa. Recordar que una màscara d’una disfressa no substitueix una mascareta de protecció. Es poden habilitar parades de venda al carrer de castanyes i panellets complint totes les mesures de seguretat (mascareta, distàncies interpersonals, dispensadors de gel hidroalcohòlic, senyalització i vigilància…).

Pel que fa a les recomanacions i mesures de seguretat als cementiris, Protecció Civil de la Generalitat demana aplicar un control de l’aforament respectant sempre el màxim d’una persona per cada 2,5 m2 . És adequat informar i senyalitzar aquest aforament. Establir entrades i sortides diferenciades sempre que sigui possible, utilitzant marques al terra, senyalització, tanques o cinta d’abalisament, i disposar d’agents de control d’aquestes mesures. Obligació de portar mascareta en tot moment. No es pot menjar ni beure dins els cementiris. Adoptar mesures de neteja i desinfecció periòdica adequades a la intensitat d’ús de les instal·lacions i al nombre d’usuaris, amb especial atenció a les zones i espais d’ús comú.

Les persones podran acostar-se a dipositar flors en els nínxols mantenint les mesures d’higiene i respectant sempre la distància interpersonal entre no convinents. Els cementiris hauran de disposar de papereres, si és possible amb pedal i tapa, per dipositar-hi residus; així com dispensadors de gel hidroalcohòlic en llocs accessibles i visibles. En els cementiris grans, caldrà establir un aforament màxim de 2.000 persones alhora o bé establir sectors de com a màxim 2.000 persones. Es recomana als usuaris limitar el temps d’estada al cementiri i limitar l’ús de bancs i seients. Es recomana també ampliar els horaris d‘obertura dels cementiris per distribuir l’afluència de visitants.

Totes aquestes mesures són especialment importants en els municipis on s’apliquen mesures especials per a la contenció del contagi per la COVID-19 i des del CECAT de Protecció Civil de la Generalitat s’han fet arribar a tots els ajuntaments catalans.

Font: Protecció Civil publica les recomanacions i obligacions per Tots Sants