Publicat un llibre on Pujols clama per una nova filosofia des de l’exili

Categories General

La Fundació Francesc Pujols va presentar aquest dijous Descartes i Comte en el pensament occità . Un assaig d’Andana Edicions, que recull les converses mantingudes entre el filòsof de la Torre de les Hores i el periodista i cronista Artur Bladé Desumvila -transcrites per aquest últim-, quan eren a l’exili a França. El doctor en Filologia Romànica i professor de Literatura Medieval de la Universitat de Barcelona Anton Maria Espadaler n’ha revisat els textos, i en va ser el presentador a l’Auditori Joan Cererols. El regidor de Cultura de l’Ajuntament de Martorell, Andreu González, hi va ser en representació municipal.

Aquest nou llibre pujolsià és, per Espadaler, “un miracle, perquè es donava per perdut i no es va saber on era fins als anys 50”. Després va quedar en l’oblit fins la digitalització dels papers de Pujols. La néta d’Artur Bladé el va trascriure i Espadaler es va encarregar de revisar els textos i les cites, que ara han estat editats “gràcies a la iniciativa de Ramon Nadal, d’Andana”.

Anton Maria Espadaler

Espadaler qualifica Descartes i Comte en el pensament occità com a un llibre “meravellós, potser el més densament filosòfic que ha escrit Pujols, però a l’abast de tothom”. Una obra que plasma la seva ambiciosa voluntat “d’escriure una nova filosofia que redimeixi la humanitat i que toqui de peus a terra, alliberant-la de les boires metafísiques nòrdiques i de Kant”. Un projecte desplegat al seu exili a Occitània, “allà on el sentit de la realitat és congènit”, diu Espadaler.

Anton Maria Espadaler

Pujols dicta a Artur Bladé Desumvila els textos que composaran aquest llibre entre el 7 d’octubre de 1941 i el 7 de gener de 1942, a Montpeller. És la recta final de l’exili de Pujols a França, un temps en el que el filòsof coincideix amb els Bladé i altres refugiats a Villa Arroumic i comparteix tertúlies, que després continuaran als cafès de Montpeller.

Per Espadaler, és un període “molt productiu: Bladé escriu tres llibres i Pujols tres més. No paren de treballar, i ho fan amb un esperit admirable, tenint en compte que l’exili és una experiència duríssima”.

Anton Maria Espadaler

Vuitanta anys després d’aquelles trobades filosòfiques, les reflexions de Pujols sobre la nova filosofia que ha d’imperar resten immortalitzades per Edicions i Propostes Culturals Andana a Descartes i Comte en el pensament occità .

Font: Publicat un llibre on Pujols clama per una nova filosofia des de l’exili