Ràdio Martorell compleix 39 anys d’història com a actiu de la comunicació d’aprop

Categories General

El 26 d’abril de 1981, coincidint amb la Fira de Primavera, s’iniciaven les primeres emissions de Ràdio Martorell . Començava un projecte de comunicació municipal que esdevindria un referent local, amb els preceptes d’informar, entretenir i divulgar amb la mirada més pròxima. L’emissora és un altaveu per a organitzacions, associacions i entitats que dediquen la seva activitat a Martorell. Per fer-ho possible, compta amb un equip de redactors i tècnics professionals, i una quarantena de col·laboradors que dia a dia nodreixen les 24 hores de programació.

L’actualitat local en totes les seves vessants continua sent el pilar de l’emissora, així com els programes històrics que arrosseguen una audiència compromesa i participativa: Mil Moments Musicals , Ressò Sardanista , Dando la nota , Una rosa i tu , Martorell a debat , Jazzmúsica , El Ritual , Revolta Sonora i Rosebud . Altres de més nous també s’han guanyat l’afecte dels oients i un lloc rellevant a la programació, com ara Sendes , Martorelletres , L’Herbolari , La vida en tutti frutti , Tots a la cuina , Can Serra Parla i Consum .

Com a novetats d’aquesta temporada, s’ha incorporat a la graella el programa Anem per feina , presentat per Raquel Moya, responsable de Comunicació del Molí Empresa; Mari Carme Rodríguez, coach sistèmica i acompanyant al lideratge, porta el quinzenal Cap i cor ; Cisco Sáenz de Pablo i Miquel Vives han estrenat Per què els recordem? ; Bruno Navarro pilota el musical amb novetats fresques Descubre by Top Playlist , i José Antonio Castillo ens posa a ballar les nits del cap de setmana amb Don’t Stop Dancing . També s’ha recuperat enguany el veterà Sac de sons de Xavier Gargallo que ha tornat a casa seva amb els hits dels 70,80 i 90.

L’alcalde Xavier Fonollosa ha felicitat “la gran família de Ràdio Martorell” i ha expressat que “l’aniversari de l’emissora és una bona notícia perquè tenim la sort de comptar amb una programació de qualitat, gràcies a tot el conjunt de professionals que treballen a l’emissora, als quals els vull agrair en aquests dies la seva feina des de casa. Periodistes que aporten rigor amb la informació més sensible, que és aquella de proximitat, allò que ens toca més, allò que és local i del poble”.

Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell

Fonollosa també ha agraït la tasca dels col·laboradors que “aporten el seu coneixement de manera desinteressada, i elaboren continguts entretinguts i pedagògics sobre temes molt diversos de Martorell”.

Fa 39 anys que Ràdio Martorell va iniciar les seves primeres emissions des del 101.9 FM amb només 32 watts de potència. Les instal·lacions de Ràdio Martorell s’ubicaven a la planta superior de Cal Nicolau, a la plaça de la Vila, 7 i comptaven amb un petit locutori i una sala annexa amb el control de so, la discoteca i la mateixa redacció.

L’any 1983 s’estrenaven nous locutoris i la primera unitat mòbil, i el 1985 es feia la primera proposta de reglament del Patronat de Mitjans de Comunicació. L’any 1987 es modificava la freqüència d’emissió i passava al 106.0 megacicles i, quatre anys més tard, l’antena d’emissions es traslladava al Pou del Merli per aconseguir una millor cobertura.

L’any 1996 els estudis de l’emissora es traslladaven a la tercera planta del Centre Cultural, al barri del Camí Fondo, emetent des del 100.3 de la FM. El setembre de 2010 es va començar a emetre al 91.2 FM i es va legalitzar, definitivament i per ordre del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç, l’emissió des de l’antena de Les Torretes.

En els darrers 15 anys, l’emissora municipal s’ha adaptat a les noves tecnologies amb l’emissió per Internet a través d’streaming i nous dispositius mòbils per a la cobertura d’esdeveniments i transmissions esportives. Des de 2017, disposa d’un servei podcast que permet recuperar els programes a qualsevol hora i des de qualsevol punt. El maig de 2019, Ràdio Martorell va estrenar un nou espai de redacció més ampli i lluminós, contigu als seus estudis d’emissió i locució al Centre Cultural.

El 2012, Ràdio Martorell va incorporar-se a La Xarxa Audiovisual Local (XAL) de la Diputació de Barcelona, una plataforma multimèdia de televisió, ràdio i continguts digitals al servei dels ajuntaments i entitats de proximitat. L’estructura permet optimitzar la distribució de recursos als mitjans locals, ampliar el finançament per als continguts informatius que elaboren i vetllar perquè siguin prou competitius.

Font: Ràdio Martorell compleix 39 anys d’història com a actiu de la comunicació d’aprop