Reparatruck arribarà el 20 de novembre per ensenyar a arreglar electrodomèstics

Categories General

Coincidint amb la Setmana Europea de Prevenció de Residus i la campanya de foment del consum responsable de jocs i joguines, la Regidoria de Medi Ambient ha programat la visita del Reparatruck . Una furgoneta que presta un servei gratuït reparació de petits electrodomèstics i altres aparells per allargar-los la vida útil, impulsat per Solidança. S’instal·larà al pati de l’Escola Lola Anglada, des de les 11.00 i fins a les 14.00h el dia 20 de novembre.

El Reparatruck és un servei gratuït que funciona des de 2018 i que fomenta la reparació i durabilitat de petits electrodomèstics, aparells informàtics i bicicletes, contribuint així a la prevenció de residus i a la sensibilització ambiental. Es fa a partir d’una unitat mòbil -furgoneta-, eines i un especialista en reparació, qui ensenya a fer petites reparacions.

Lorena Flores és la tècnica de medi ambient de Solidança i coordinadora d’activitats de prevenció de residus. En la següent entrevista aprofundeix en les característiques d’aquest servei i quines finalitats persegueix.

Lorena, explica’ns en què es basa el Reparatruck?

Doncs serem des de les 11.00 a les 14.00h a Martorell amb aquest servei d’assessorament mòbil de reparació de residus d’aparells elèctrics i electrònics (RAEE). Instal·larem la furgoneta a l’Escola Lola Anglada i comptarem amb un tècnic especialitzat que assessorarà el públic i usuaris a reparar els objectes que puguin portar.

És doncs un espai on es reparen els objectes?

No és només un taller de reparació per portar el teu aparell espatllat per a que te l’arreglin, sinó que aprens a reparar-lo amb l’ajuda del tècnic, qui t’ensenya les eines a utilitzar o quins són els problemes més habituals que acostumen tenir aquests aparells, i permetre així que si et torna a passar algun altre cop a casa teva tinguis els coneixements per fer-ho tu mateix.

 

 

Tenint en compte que molts d’aquests objectes són petits electrodomèstics, es tracta doncs d’apropar les nocions de temes d’electricitat que, per moltes persones, són totalment desconeguts?

De vegades són petites reparacions molt senzilles de manteniment, com per exemple netejar algun cable que ha quedat solt. Potser a nosaltres ens sembla molt complicat perquè no hi entenem, però amb quatre eines molt senzilles que podem comprar en qualsevol ferreteria podem acabar obrint l’aparell o netejant-lo, que torni a funcionar i evitar així residus.

Quins són els principals electrodomèstics que arriben al Reparatruck?

El més típic són les torradores i les cafeteres. En el cas de les torradores és sobretot perquè hi ha un moment en el que acumulen les molles de pa i això provoca un mal funcionament de l’aparell o que algun cable quedi cremat. I les cafeteres sobretot perquè perden aigua, i cal obrir-les i fer una mica de neteja dels conductes. És un manteniment molt senzill, que es pot fer a casa, i s’acaben reparant i donant una segona vida.

Com s’han de mantenir aquests petits electrodomèstics?

La majoria d’aparells que s’espatllen és per falta de manteniment. Sí que és veritat que alguns arriben amb la placa cremada o amb la obsolescència programada, i en aquests casos la vida útil de l’aparell és massa complicada, o bé el recanvi que necessites és molt específic i ja no el trobes perquè és massa antic. Però moltes altres vegades, amb un petit manteniment de neteja, de canvi de cable, d’interruptor o petites reparacions poden tornar a funcionar.

Quin percentatge d’objectes que us porten al Reparatruck acaben reparant-se?

Entre el 75 i el 80% dels aparells que ens porten al Reparatruck es reparen. I molts d’ells, els que es reparen parcialment, és perquè acaba faltant un petit recanvi que s’ha de comprar a part. Però la majoria es poden reparar.

En el cas dels aparells informàtics, que és el més habitual que soleu fer?

El problema més habitual acostumen a ser ordinadors que van molt lents, i acaba sent a causa de la seva ventilació. Cal obrir i fer una mica de neteja amb raspall i amb pinzell i també de les plaques, perquè un dels problemes més típics és que s’acaba sobreescalfant perquè s’acumula la pols de casa, que no deixa ventilar i fer funcionar bé l’ordinador.

També repareu bicicletes, que és el més habitual que cal fer?

No ens arriben tantes bicicletes com en el cas dels electrodomèstics o ordinadors. Ens arriben bicicletes per fer-les la posada a punt, o bé perquè s’ha sortit la cadena, s’ha punxat una roda i desconeixem com canviar-la o la posada a punt d’una bicicleta que fa molt de temps que estava desada. Com cal greixar-la amb oli o tornar-la a posar en marxa un altre cop.

Quin és l’objectiu d’aquesta activitat?

La prevenció de residus i l’educació a la població per aprendre de forma autònoma a reparar els seus propis aparells. També reverteix en la butxaca del contribuent, perquè amb una petita reparació del propi electrodomèstic t’estàs estalviant haver de comprar-ne un de nou completament.

Des de quan funciona el Reparatruck?

Sorgeix d’un projecte del 2018 impulsat per una subvenció de l’Agència Catalana de Residus, amb la idea de portar un espai mòbil a tots els municipis en el tema de reparació. Principalment estem a la província de Barcelona, però també hem fet sortides a la província de Tarragona i de Girona. Aquest 2022, per exemple, ja hem fet 100 visites i gràcies a les reparacions hem estalviat la generació de prop de 600 quilos de residus.

Sembla que l’activitat té bona acceptació, doncs?

Sí, els resultats són bastant bons i, més enllà dels dos primers anys -quan teníem la subvenció- hem continuat perquè els ajuntaments hi apostaven. A la ciutadania sembla ser que li funciona i li agrada perquè aprèn a reparar, i poc a poc n’arriba més, ara que hi ha més conscienciació al voltant del medi ambient i també pel fet que incideix en la butxaca. A més, és un servei completament gratuït.

Què és Solidança?

Som una entitat social que fa 25 anys va néixer a Sant Joan Despí i que es dedica a la inserció sòcio-laboral i a la formació professionalitzadora de persones en situació de vulnerabilitat social del nostre entorn. Estem fent activitats vinculades a la gestió de residus i impulsem iniciatives enfocades a l’economia circular i a la prevenció dels residus. La idea és promoure la inserció sòcio-laboral a través d’activitats relacionades amb la gestió integral de residus.

Font: Reparatruck arribarà el 20 de novembre per ensenyar a arreglar electrodomèstics