S’activa el Pla Alfa contra incendis forestals i es manté en alerta el Ventcat, per risc moderat de ventades

Categories General

Les condicions meteorològiques que es preveuen per les properes hores -forts vents, temps serè i elevades temperatures- han provocat que el Departament d’Interior de la Generalitat hagi activació del Pla Alfa contra incendis forestals . D’altra banda, ha establert que el Pla especial d’emergències per risc de vent a Catalunya (VENTCAT) -de risc a causa de les ventades- es mantingui en fase d’alerta. Martorell i rodalies es troben en Nivell 2 de risc d’incendi -alt o molt alt- i en situació de risc moderat de vent.

El Pla Alfa defineix les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis. Ho ha fet davant les situacions de perill d’incendi forestal que es pot produir al llarg del dia. Martorell s’integra dins del Nivell 2, de perill alt o molt alt, d’una escala que va del 0 al 3.

Aquest fet comporta també l’activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT (Pla especial d’emergència per a incendis forestals). Per a això, es prohibeix o es restringeixen determinades activitats susceptibles de provocar incendis forestals, com ara la possibilitat d’encendre foc, la realització d’activitats esportives, de treballs forestals o d’activitats agrícoles i l’ús de barbacoes en les àrees de lleure existents, podent, fins i tot, restringir l’accés als principals massissos muntanyosos.

Alhora, es manté en alerta el VENTCAT. El motiu són els forts vents que bufen de component oest. Fins la propera matinada i demà dissabte 11 de març, és previst que la intensitat pugui augmentar al litoral i prelitoral central. En aquest cas, Martorell s’integra en la franja de risc de color groc, que marca una situació de perill de caire moderat.

El Pla recomana a la ciutadania que, a casa, tanqui i asseguri portes, finestres i tendals de casa i que abaixi persianes. També aconsella no deixar testos o altres objectes no estàtics a façanes i terrasses, i recollir la roba dels estenedors.

A l’exterior, convé vigilar amb el mobiliari urbà: l’enllumenat dels carrers, les motos i els cotxes aparcats, les grues, els contenidors de brossa, l’arbrat i tot allò que el vent pugui fer caure. Es recomana no pujar a llocs alts i exposats al vent, i evitar en la mesura del possible parcs, jardins i zones boscoses i totes les activitats amb foc.

En la conducció, consultar les prediccions del temps i l’estat de les carreteres. Si es preveuen vents forts, cal evitar desplaçar-se per carretera. Si és imprescindible, mantenir molta precaució, alentir la marxa per mantenir la trajectòria del vehicle corregint les desviacions i subjectar el volant amb fermesa. Cal ser més prudents en els avançaments i mantenir les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

També es recomana tenir cura en la pràctica d’esports a l’aire lliure, extremar les precaucions i no paropar-se o passejar per penya-segats o cingles.

 

Font: S’activa el Pla Alfa contra incendis forestals i es manté en alerta el Ventcat, per risc moderat de ventades