TIM Teatre torna a escena amb el sainet ‘Gente Bien’ de Santiago Rusiñol

Categories General

El grup martorellenc Teatre Independent de Martorell (TIM Teatre) escenificarà el sainet de Santiago Rusiñol Gente Bien el proper diumenge, 4 de desembre, a les 18.00h, a l’Auditori Joan Cerols del Centre Cultural. L’entrada serà gratuïta i, en finalitzar la representació, se servirà coca i vi dolç a tots els assistents. L’actuació s’emmarca en la programació d’actes de La Màgia del Nadal.

Ferran Mesalles, cofundador de TIM Teatre, explica que es tracta d’una obra que “intenta fer una caricatura de la societat burgesa de la Barcelona del Modernisme de primers del segle passat. Aquesta classe social intentava fer-se un lloc fent servir totes les astúcies, fins i tot, la de parlar en castellanà “porque hace más fino “”.

Ferran Mesalles, cofundador de TIM Teatre

Aquesta comèdia va ser escrita per Santiago Rusiñol i presentada per primera vegada al teatre Novetats de Barcelona l’octubre del 1917. Els personatges representen els “nous burgesos”, sorgits durant la postguerra civil i el franquisme, que es van caracteritzar per ennoblir sobtadament i canviar de llengua per integrar-se en el seu nou ordre social.

Gente Bien pretén fer burla d’aquesta burgesia que considerava el castellà com un refinament social i relegava el català a la intimitat, tot i ser la llengua en què s’havia comunicat fins aleshores. Els actors i actrius representen una classe social amb poca base cultural i parlen un castellà amb accent català i amb força “catalanades”.

Tot i que actualment l’elecció del castellà respon a raons de sociabilitat que no tenen res a veure amb les d’aquella època, l’obra de Rusiñol encara commou el públic pel seu llenguatge de carrer amb verbs àgils, frecs i directes, i pel seu toc humorístic.

52 anys de TIM Teatre

TIM Teatre va sorgir, ara fa 52 anys, a partir d’una trobada d’inauguració de la Unió Excursionista de Catalunya (UEC) a Martorell. Allà van coincidir una colla d’amics amb inquietuts artístiques, encapçalada per Maria Àngels Simó i Maria Dolors Villamí, que volien promoure el teatre dedicat als infants. L’embrió de sis persones passa a ser una dotzena i, en quatre mesos, estrenen la seva primera obra. Poc a poc, inclouen representacions per a públic adult i el TIM es converteix en les sigles de Teatre Independent de Martorell. Estrenen El gat amb botes i en fan prop de 40 representacions.

A finals de la dècada del 80, va començar una etapa de silenci del TIM, que no pas silenci personal, ja que gairebé tots els components vam continuar fent teatre en altres grups. El parèntesi es perllonga fins l’any 1995, quan van organitzar una trobada amb tothom qui havia format part de l’entitat per celebrar els 25 de fundació. I van sorgir les ganes de tornar a reprendre les activitats.

Una segona etapa en la que el TIM Teatre ha fet una mica de tot: poesia i recitals; presentacions de llibres; les quatre primeres edicions del Dia de la Poesia; ràdio teatre, lectura de contes i programa de poesia a Ràdio Martorell; lectures d’homenatges; presentacions del Premi Vila; animació en concerts…En total, sumant les dues etapes d’aquest mig segle, gairebé 200 actuacions i col·laboracions.

Algunes de les obres que ha portat a escena el TIM en aquests darrers anys han estat El poema de Nadal , El més feliç dels tres ; Un Tartuf (o més) ; Gente Bien ; La Reina de la bellesa de Leenane ; Nines Russes  o Teràpies , entre d’altres.

Font: TIM Teatre torna a escena amb el sainet ‘Gente Bien’ de Santiago Rusiñol