Tornada a l’escola amb quarantenes només a partir de cinc alumnes positius

Categories General

El segon trimestre del curs escolar comença aquest dilluns, 10 de gener, i les classes seran presencials tant en escoles de primària com en instituts de secundària. Els Departaments de Salut i Educació han incorporat novetats al protocol, que inclou els nous criteris sobre les quarantenes per contactes dins l’aula.

Els alumnes d’infantil i primària no hauran de fer quarantena si només hi ha un cas de COVID a l’aula. N’hauran de fer si a la classe hi ha 5 positius o més, detectats en un període de 7 dies. O bé, en grups poc nombrosos, si el nombre de contagiats suposa el 20% o més del total d’alumnes. En el cas de les escoles bressol funcionarà igual que a infantil i primària.

Quatre casos o menys es consideraran esporàdics i, tret dels estudiants malalts, la resta continuaran amb l’activitat presencial. Tampoc hauran de fer quarantena els infants que hagin passat el virus fa menys de tres mesos o que estiguin vacunats amb la pauta completa.

La gran majoria dels infants menors d’11 anys encara no tenen les dues dosis de la vacuna, perquè la primera se’ls va començar a administrar al desembre i per tant les segones no es començaran a posar fins al febrer.

Pel que fa a secundària i FP es mantenen els protocols establerts el primer trimestre: es confinaran durant 7 dies els alumnes que donin positiu i els seus companys de classe que no estigui vacunats. Si hi ha un positiu a la classe, els companys no s’hauran de confinar, però sí que s’hauran de fer una prova gratuïta de detecció de la COVID.

Les proves es faran a les farmàcies de manera supervisada, als infants de 5 a 11 anys. També es faran a les farmàcies les proves als alumnes immunitzats de secundària, com ja es feia en el primer trimestre. Als grups d’edats inferiors, de menys de 5 anys, les proves es faran als centres d’atenció primària. Els testos es faran el mateix dia que s’hagi comunicat el positiu o l’endemà.

Pel que fa a les mascaretes, continuen sent obligatòries a classe, ja sigui a escoles, a partir dels sis anys, o a instituts i universitats. En el cas de les escoles, els nens i nenes només se la poden treure a l’hora del pati, sempre que estiguin només amb el grup bombolla de la classe.

Així mateix, continuen vigents les mesures d’higiene i prevenció que es van aplicar a principi de curs. Les persones amb símptomes no poden entrar als centres i cal ventilar les aules obrint portes i finestres.

El Departament d’Educació preveu “mesures excepcionals” per garantir l’obertura dels centres amb normalitat a partir de dilluns. Es cobriran totes les baixes de curta durada del professorat, que són les iguals o inferiors a 5 dies, des de l’endemà que es comuniquin.

Font: Tornada a l’escola amb quarantenes només a partir de cinc alumnes positius