Tragèdia, comèdia i quotidianitat a ‘Assassinat a la Vila’, de Daniel Canals

Categories General

L’escriptor barceloní, Daniel Canals Flores, va presentar ahir a la tarda, a la Biblioteca Francesc Pujols, l’obra Assassinat a la Vila , novel·la que va ser guardonada a la millor prosa d’adults del Premi Vila de Martorell 2023. Es tracta d’una ficció contemporània que barreja la tragèdia i la comèdia, i s’inspira en el barri de la Vila de Martorell, d’on Canals n’és veí des de fa deu anys. A la presentació hi van assistir l’alcalde de Martorell, Xavier Fonollosa, el regidor de Cultura, Sergi Corral, i la filòloga i correctora del llibre, Andrea Magdaleno. A més, també es va aprofitar l’espai per donar a conèixer el ‘Cafè Literari’, una agrupació de martorellencs que escriuen i comparteixen les seves creacions per passar una estona de socialització i cultura.

Assassinat a la Vila s’endinsa en el si d’un barri que pateix certes dificultats com són l’envelliment generacional dels veïns o el tancament d’alguns negocis, però que alhora lluita per no desaparèixer. Així, la Vila es converteix en l’escenari de la novel·la que precisament pretén ser un homenatge “als comerciants de barri, no només de la Vila, sinó de tots en general”, afirma l’autor, Daniel Canals.  “L’obra reflecteix la simbiosi que es produeix entre els comerciants i els veïns, gràcies al comerç de proximitat, però, a més, els he involucrat dins d’una trama trepidant de novel·la negra en el qual en un lloc com és la Vila, es produeix un assassinat”.

Daniel Canals, autor de la novel·la ‘Assassinat a la Vila’

L’autor explica que la novel·la ha suposat un repte per a ell, perquè és la primera que escriu en català. “Jo escric normalment obres de gènere de terror i ciència-ficció en castellà, i aquest cop, em vaig animar a presentar-me al Premi Vila amb una novel·la en català. Així, vaig aprofitar per fer alguna cosa que englobés l’entorn del poble per facilitar la feina a l’hora de definir llocs i personatges. El fet d’anar a comprar a la Vila durant deu anys, ha fet que anés agafant experiència de la gent, dels comerços i, en definitiva, del microcosmos que s’ha creat en aquest barri”.

A més, tal com afirma Canals, Assassinat a la Vila també és la primera novel·la de l’autor que publica una editorial, en aquest cas, Editorial Viena. “Jo normalment sóc escriptor autopublicat, és a dir, escric, corregeixo, faig la maquetació de la portada i publico les meves obres, i aquest cop ha estat el primer que tot això ha anat a càrrec d’una editorial. Actualment, porto 17 novel·les publicades que es llegeixen sobretot a l’Amèrica del Sud”.

Daniel Canals, autor de la novel·la ‘Assassinat a la Vila’

Altres obres de Daniel Canals són la saga Divorcio Diferido : Ténebrum (un recull de relats), Microrrelatos inquietantes , Microimpactos macabros , Sueños de pánico i Recuerdos satánicos . En ciència-ficció, podem trobar Asesinato  comprimido , i Tú, robot . A més, també ha publicat dues miscel·lànies titulades Akirestexia: La crisálida i Akirestexia: Metamorfosis , i també el llibre Microrrelatos , molts d’ells traduïts a altres idiomes com són l’anglès, el francès, l’italià, l’alemany, el portuguès, el grec, l’indi i el japonès. Canals, a més, també col·labora en diverses revistes literàries i ha publicat algunes antologies amb altres autors.

The post Tragèdia, comèdia i quotidianitat a ‘Assassinat a la Vila’, de Daniel Canals appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: Tragèdia, comèdia i quotidianitat a ‘Assassinat a la Vila’, de Daniel Canals