Última donació de sang de l’any per augmentar les reserves abans de Nadal

Categories General

El Banc de Sang i Teixits ha activat la campanya de l’Amic Invisible per animar a la ciutadania a donar sang abans de les vacances de Nadal. S’espera que unes 7.500 persones s’acostin a un punt de donació els dies previs a les festivitats. Totes rebran una postal d’agraïment d’un receptor de sang. A Martorell, estaran fent acapte aquest dimarts, 21 de desembre, entre les 17.00 i les 21.00h, a El Círcol. Es recomana reservar cita prèvia al web donarsang.gencat.cat .

La campanya nadalenca porta per lema ‘Els millors regals són els que es fan amb el cor’ i reparteix missatges de 7 persones que han necessitat sang. Agraïments com el del Santi, que diu “Durant mesos he estat un ‘número’ en les xifres diàries de persones amb COVID ingressades a l’UCI. Afortunadament, me n’he sortit i, en part, gràcies a persones com tu, que donen sang de forma generosa. El regal que acabes de fer és el millor Amic Invisible del món! Gràcies”. També, el de laYaiza “Gràcies pel regal que acabes de fer. Durant una bona temporada de la meva vida vaig haver de rebre moltes donacions. I sempre, sempre em meravella imaginar qui podia ser que fos tan generós per fer possible una cosa així”.

L’objectiu és que més persones s’apuntin a donar sang en una de les èpoques amb menys donació, apunta la responsable de Comunicació del Banc de Sang i Teixits, Marta Hernández. El fred i les festes són elements adversos a l’hora de venir a donar i això fa que les reserves de sang baixin. Per contra, durant aquests dies, més de 2.000 pacients continuaran necessitant transfusions per als seus tractaments.

Marta Hernández, responsable de Comunicació Banc de Sang

Les necessitats diàries han augmentat des d’aquest mes de setembre i calen 1.100 donacions per garantir les transfusions, especialment de plaquetes. Aquest component de la sang només té una durada de cinc dies. Per això és important mantenir un ritme de donacions constant cada dia.

El Banc de Sang té unes reserves de seguretat per donar resposta a possibles situacions d’emergència. Amb l’augment de l’activat les reserves se situen ara a les 6.000 unitats. La xifra ideal són 10.000. Per donar sang només cal ser major d’edat, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

De cada donació se’n beneficien tres persones, perquè la sang es separa en els diferents elements que la composen: glòbuls vermells, plaquetes i plasma. Cadascun d’aquests components servirà per uns tractaments diferents. El 55% dels glòbuls vermells s’utilitzen en especialitats mèdiques mentre que un 40% en usos quirúrgics. La majoria de transfusions de plaquetes es fan per prevenir hemorràgies en pacients que en tenen dèficit.

Al web donarsang.gencat.cat hi ha tota la informació relacionada amb la donació de sang: preguntes freqüents, usos de la sang, punts de donació fixos i mòbils i notícies relacionades amb la donació.

Font: Última donació de sang de l’any per augmentar les reserves abans de Nadal