Una desena de voluntaris de l’ADF Martorell patrullen l’entorn forestal per evitar incendis

Categories General

L’Agrupació de Defensa Forestal Martorell continua treballant en la prevenció i extinció de possibles incendis forestals a l’entorn de la població i de part del Baix Llobregat Nord. Per això, desplega una desena de voluntaris per a les tasques estiuenques, que es coordinen amb altres cossos de seguretat, organismes i institucions. El president de l’entitat, Ferran Tortajada, parla al programa ‘Tantes coses a dir’ de Ràdio Martorell d’una temporada “tranquil·la” a aquestes alçades, havent superat el període de més calor.

La campanya de prevenció d’incendis està sent tranquil·la per ara, segons l’ADF martorellenca. Les intervencions fetes fins el moment s’han reduït a focs de poca consideració a Castellbisbal –20 de maig-; al costat del CEM de Martorell el 29 de juliol i a Castellví de Rosanes -5 d’agost-, i a una falsa alarma al barri de Can Sunyer (Castellví) el 7 d’agost.

L’ADF participa de ple com a punt de vigilància –composat pels termes de Martorell, Castellví de Rosanes, Sant Esteve Sesrovires i Sant Llorenç d’Hortons- del Pla de Prevenció d’Incendis Forestals (PVI) de la Diputació de Barcelona . Un pla que, en tota la demarcació -273 municipis i 484.813 hectàrees forestals-, implica a 259 persones; 93 unitats mòbils; 18 punts de guaita i 8 centres de control.

Ferran Tortajada, president de l’ADF, explica com s’hi participa: “Establim unes rutes de vigilància i estem en contacte i comunicació permanent amb els bombers, que utilitzen les nostres emissores”, i afegeix que “s’intenta localitzar el problema abans no es torni una emergència”. La crema de restes vegetals i les barbacoes son els principals focus del problema.

Ferran Tortajada, president de l’ADF Martorell

L’ADF martorellenca té 10 voluntaris, que reben formació des de fa un any, a través del Curs Bàsic de Bombers a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya (a l’Escola de Bombers) per a l’obtenció del Carnet Groc. Aquest curs, actualment obligatori, els habilita a intervenir en incendis, i complementa el Carnet Verd, que poden obtenir des dels 16 anys. Al seu servei hi ha un vehicle 4×4, un remolc i material d’extinció i maquinària de prevenció, i cada matí d’estiu coordinen un mínim d’una o dues persones a patrullar, coordinats diàriament amb Mossos, Bombers, Creu Roja, SEM i Agents Rurals.

Ferran Tortajada, president de l’ADF Martorell

El president de l’ADF explica que l’entitat, junt amb els Bombers de la Generalitat de Catalunya, forma part del Pla Infocat d’incendis forestals.

Ferran Tortajada, president de l’ADF Martorell

Tortajada recorda la ciutadania que, davant un incendi, el primer que cal fer és “posar-nos en una zona segura i trucar immediatament al 112”.

Ferran Tortajada, president de l’ADF Martorell

Tortajada recorda que, per a ser voluntari de l’ADF, cal complir els requisits de ser major de 16 anys -per a obtenir el Carnet Verd- i de 18 per al Carnet Groc. El contacte és el correu electrònic adf.martorell@gmail.com, i la direcció @adfmartorell a les nostres xarxes socials Twitter i Instagram.

Altres activitats fora de la temporada d’incendis

Al marge de la temporada d’incendis, l’ADF desplega altres tasques al llarg de l’any. Per exemple, la repoblació de boscos: a principis d’aquest any n’han fet una a Les Torretes, a base d’alzines, sobre la superfície cremada l’estiu de 2017. Hi van participar 65 alumnes de l’Institut Pompeu Fabra que desplegaven un treball comunitari, i que van rebre formació dels voluntaris. Tortajada avança que a la tardor arribarà la segona fase, de supervisió de l’espai i neteja dels arbres morts.

A finals de primavera es desplega la campanya del borrissol del pollancre: “identifiquem zones, generalment boscos de ribera de l’Anoia i del Llobregat i algun torrent, i remullem el borrissol que hi ha a terra, per a que perdi la propietat de provocar un incendi”.

Ferran Tortajada, president de l’ADF Martorell

També fan manteniment i recuperació de camins i senders forestals locals dins del Pla de Prevenció d’Incendis Municipals de la Diputació de Barcelona. Un circuit que arranja i que fa desbrossaments de tots aquests espais de manera cíclica, cada 4 anys.

I finalment, l’entitat també ha estat activa durant la crisi de la COVID-19, col·laborant amb l’Ajuntament en la desinfecció i intervenció a la via pública.

Font: Una desena de voluntaris de l’ADF Martorell patrullen l’entorn forestal per evitar incendis