Valentia i esperança per afrontar l’Alzheimer a ‘Morir dos veces’ d’Alejandro Seral

Categories General

Un petit nucli familiar es veu colpejat per la malaltia del pare, Salvador, qui és diagnosticat d’Alzheimer. La Teresa i en Javier, esposa i fill respectivament, hauran d’adaptar-se a la dimensió dels canvis que progressivament se succeiran en el seu dia a dia. Conjugant moments tendres i severs dotats d’una gran càrrega emocional. És l’argument de Morir dos veces , llibre de l’escriptor Alejandro Seral que es va presentar ahir divendres a la Biblioteca Francesc Pujols.

Alejandro Seral, pseudònim d’Ivan Alexandre Urban, va viure la malaltia del seu pare des que era ben petit, ja que el van diagnosticar quan tenia només 42 anys. Sempre la va veure com una cosa quotidiana, doncs a la seva família hi havia altres casos d’Alzheimer i de discapacitat. Tot i això, el seu pare sempre va deixar al seu fill el millor llegat, el de ser una bona persona, a través d’històries i rondalles, que es fan paleses al llibre.

“Prenc records de la infantesa per desenvolupar algunes llegendes que tenen la funció de barrejar-se amb la història principal i donar missatges de força, de valentia i d’ànim als familiars cuidadors de les persones amb Alzheimer”. “Hi barrejo mitologia grecoromana i les clàssiques faules oblidades dels pastors, del món rural. Cadascuna amb un consell perquè les famílies puguin reforçar-se i superar cada fase de la malaltia”, va dir l’autor.

Alejandro Seral, escriptor

Morir dos veces és una novel·la autoeditada amb 32 capítols, que defineix l’Alzheimer com una malaltia cruel, però que es basa en la felicitat de les coses petites i en veure la llum quan hi ha foscor. L’obra està escrita amb un estil peculiar, mixtura d’elements del naturalisme europeu i del realisme màgic hispanoamericà, fruit de les arrels familiars peruanes del propi Seral.

Quan la malaltia entra en una família, “hi ha un moment de desorientació i cal demanar ajuda, saber on dirigir-se per rebre-la. Hi ha una xarxa de 300 associacions d’Alzheimer a tot l’Estat on, de forma gratuïta, podran rebre aquesta orientació sobre què representa la malaltia i els ajuts a l’abast per fer-la front”, ha recomanat.

Alejandro Seral, escriptor

Seral ha volgut remarcar la tasca que a Martorell, a través de l’activista Pilar Santamaria, desenvolupa l’associació Còdols per l’Alzheimer, treballant de valent per donar solució a gent que té problemes familiars a causa d’aquesta malaltia.

A la presentació del llibre hi va assistir la regidora de Teixit Associatiu, Cooperació i Participació, Àngels Soria, la regidora de Gent Gran, Montse Salas, i el regidor d’Habitatge, Rehabilitació i Equipaments Municipals, Mario Céspedes.

Font: Valentia i esperança per afrontar l’Alzheimer a ‘Morir dos veces’ d’Alejandro Seral