Xerrades, esport, i espais d’escolta al cicle ‘Dones, Salut i Perspectiva de Gènere’, amb motiu del 28M

Categories General

Amb motiu del Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones , que se celebra el dia 28 de maig, la Regidoria d’Igualtat ha organitzat diverses activitats i tallers, sota el lema ‘Dones, Salut i Perspectiva de Gènere’. La programació tindrà lloc del 25 de maig al 20 de juny, amb xerrades, esport, i espais d’escolta.

L’origen del Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones es remunta a l’any 1987, quan en una reunió de la Xarxa Mundial de Dones pels Drets Reproductius que va tenir lloc a Costa Rica, la Xarxa de Salut de les Dones Llatinoamericanes i del Carib va proposar la creació d’un Dia Internacional d’Acció per a la Salut de les Dones.

L’objectiu d’aquest esdeveniment, que cada any se celebra el 28 de maig, és fer difusió de l’estat de salut de les dones, de les seves necessitats i demandes, i del compromís de les administracions per donar-hi resposta.

“Aquest dia vol promoure la salut i el benestar de les dones a tot el món. Conscienciar sobre els problemes de salut específics de les dones com la salut sexual i reproductiva, salut materna, el càncer de mama o la fibromiàlgia. És una oportunitat per reflexionar sobre els avanços i desafiaments en la salut de les dones, i per vogar per polítiques i pràctiques que millorin la seva salut i qualitat de vida”, amplia la regidora d’Igualtat, Remedios Márquez.

Remedios Márquez, regidora d’Igualtat

El primer acte de la programació per celebrar aquesta efemèride es realitzarà dissabte, 25 de maig, amb el Taller de Defensa Femenina, a les 10.00h, a les Instal·lacions Esportives Municipals (IEM), i anirà a càrrec de l’Associació Nihon Tai Jitsu. Aquesta activitat està oberta a dones de totes les edats, que vulguin aprendre recursos i solucions davant de possibles agressions, sense necessitat de tenir experiència prèvia. Per a reservar l’entrada cal contactar al correu electrònic marnitai@hotmail.es o al telèfon/WhatsApp 685 55 76 77.

L’activitat ‘Dones, salut i memòria’, prevista per diumenge, 26 de maig, a les 11.00h, a l’Antiga Farmàcia Bujons, s’ha ajornat al 14 de juny, a les 18.00h. A través dels documents i dels antics productes farmacèutics que formen part del fons d’aquest establiment emblemàtic, es recuperaran aquells sabers, pràctiques i experiències femenines entorn de la salut, al cos i al benestar al llarg del temps, a càrrec de la historiadora Gemma Jiménez.

Dins de la programació també hi ha lloc per a l’esport. Dimarts, 28 de maig, a les 19.00h, al Parc de la Sínia, tindrà lloc l’activitat ‘Mou-te! Crea la teva salut’. Amb la col·laboració de la Regidoria d’Esports, es farà una classe d’activitat física a l’aire lliure, oberta a tothom, i apta per a totes les edats.

A les 17.15h, dimecres, 29 de maig, hi haurà l’Espai Dona (Club Social Punt de Trobada), un racó d’escolta i ajuda mútua que se celebra quinzenalment, per a les sòcies de l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord, a la seva seu del carrer de Verge de la Mercè, 7. Si es vol formar part d’aquest espai íntim, càlid i lliure de judicis, es pot demanar més informació al correu electrònic associacio@salutmentalblln.org.

Pel que fa a les xerrades, la primera serà el dijous, 30 de maig, a les 17.30h, sota el títol ‘Els beneficis de l’aigua durant l’embaràs i el part’, a l’ASSIR (Atenció Salut Sexual i Reproductiva) Torrent de Llops, per a mares embarassades. Serà a càrrec Maria Calvo, llevadora de l’ASSIR, Lluna Orus, llevadora referent de l’Hospital de Martorell, i la monitora de matronatació del Centre Esportiu La Vila, Esther Vela. Aquesta conferència es tornarà a repetir el 4 de juny, a les 09.30h, al mateix lloc.

El dilluns, 3 de juny, també a les 17.30h, a la Biblioteca Francesc Pujols, es realitzarà una altra conferència envers la dona i la salut: ‘Menopausa. Claus per viure aquesta nova realitat i millorar l’equilibri corporal’, a càrrec de la Dra. Lucía Vera. Si abans o després de deixar de menstruar has tingut o tens la boca, pell o vagina seques, nas o ulls secs, digestions difícils, augment del greix a la cintura, insomni o irritabilitat, aquesta xerrada és per a tu.

Després de les jornades de formació, li arribarà el torn a la pràctica amb la classe d’educació física ‘Mou-te embarassada! Gesta salut’, al Parc Fluvial, a les 09.30h, el 7 de juny. El dissabte, 8 de juny, a la Sala d’Exposicions de Ca n’Oliveres, a les 10.00h, es realitzarà el ‘Matí de conscienciació sobre ansietat femenina i interculturalitat’. Una jornada en què es farà xerrada dinàmica i participativa sobre ansietat, exposició artística, racó de llibres d’autoajuda, frases inspiradores, música, pastes i té marroquí. Tot plegat, organitzat per les dones de la Comunitat Islàmica de Martorell, amb col·laboració de Carina Cervino, terapeuta Gestalt.

Remedios Márquez, regidora d’Igualtat

El dilluns, 10 de juny, continuaran les xerrades, aquest cop ‘Parlem de fibromiàlgia i fatiga crònica des d’una mirada diferent i positiva’, a la Biblioteca Francesc Pujols, a les 18.00h. A càrrec de Daniela Sánchez, acupuntora especialitzada en medicina xinesa i japonesa.

El Parc Fluvial acollirà dimarts, 11 de juny, la ‘Caminada saludable per a mares amb cotxets’, a les 09.30h, un circuit d’intensitat baixa/moderada amb escalfament inicial i estiraments finals que té l’objectiu de fomentar el benestar psicofísic de les mares en postpart. A més, també amb motiu de continuar portant a la pràctica activitats beneficioses per a la salut femenina el dijous, 20 de juny, es farà la ‘Classe de ioga. 108 salutacions al sol’, a la terrassa del Centre Cultural, a les 18.00h, a càrrec de Sandra Miguélez, professora certificada.

Remedios Márquez, regidora d’Igualtat

Per a les dones de la tercera edat dimecres, 12 de juny, a les 17.00h, l’Esplai de Gent Gran de Buenos Aires, albergarà la xerrada ‘Les pèrdues i el dol en dones grans’. Durant aquesta estona, es compartiran vivències i es reflexionarà sobre què és un dol i com transitar-lo de la millor forma possible, a càrrec de Carmen Cordón, psicòloga i responsable del SIAD (Servei d’Informació i Atenció a les Dones) de Martorell.

En aquesta línia, també el dijous, 13 de juny, a la Sala Muxart del Centre Cultural, a les 18.00h, es farà la xerrada ‘Infarts, insuficiència cardíaca i cardiopaties. Hi trobem diferències en les dones?’, de la mà la Dra. Mari Basalo i la Dra. Marta Pérez, metgesses adjuntes del Servei de Cardiologia de l’Hospital de Martorell.

Finalment divendres, 14 de juny, a les 11.00h també a la Sala Muxart, es farà un taller de risoteràpia, ofert per l’Associació de Salut Mental del Baix Llobregat Nord, a càrrec de Maria Coll, clown professional i actriu.

The post Xerrades, esport, i espais d’escolta al cicle ‘Dones, Salut i Perspectiva de Gènere’, amb motiu del 28M appeared first on Web de notícies de l’Ajuntament de Martorell .

Font: Xerrades, esport, i espais d’escolta al cicle ‘Dones, Salut i Perspectiva de Gènere’, amb motiu del 28M