Aquest diumenge 13 de febrer es compleixen 60 anys de la mort de Francesc Pujols i Morgades. El filòsof martorellenc per excel·lència feia prop de dues dècades que havia tornat a Catalunya després de l’exili durant la Guerra Civil. Va traspassar, a la Torre de les Hores, un dimarts 13 de febrer de 1962.
Segons la crònica de Juan Cortés a La Vanguàrdia del 14 de febrer de 1962 , Pujols va morir a les 10:30h del matí, acompanyat del seu fill Faust i la seva jove, Josefina Ballescà, entre d’altres familiars i amics. Feia 12 dies que el filòsof, que aleshores tenia 79 anys d’edat, havia patit una infecció gripal. El diumenge anterior havia patit una congestió, que es va complicar fins derivar en bronconeumònia. El van atendre els metges Anguera (Barcelona) i Massanés (Martorell).
El dilluns 12 de febrer, poques hores abans de morir, Pujols va agrair als doctors la tasca que estaven fent per mantenir-lo en vida, tot i que els va dir, textualment, “això s’acaba”. Al dia següent rebia l’extrema unció a càrrec del reverend Marçal, poc abans de morir. El funeral va celebrar-se el dia següent, 14 de febrer, a les 16.00h de la tarda, i va ser enterrat al cementiri municipal.
La Fundació promou diverses obres del filòsof
A més d’aquesta data assenyalada, l’any 2022 és també el del centenari d’una de les seves obres: el Llibre de Job: traducció parafràsica. I a més, el 140è aniversari del seu naixement, un 11 d’agost de 1882 a Barcelona. Per tot plegat, la Fundació Francesc Pujols ja fa temps que treballa en l’edició de diverses obres que en recordin vida i obra.
La patrona de la Fundació Teresa Amat explica que l’any passat es va editar l’Evolució i els principis immutables i La religió i la moral , “dues obres en una, de l’editorial Andana, que són molt recomanables per entrar en la filosofia de Pujols”, i també el llibre Descartes i Comte en el pensament occità .
Teresa Amat, patrona de la Fundació Francesc Pujols
També durant el 2021, la Fundació va impulsar La meva carn que tu encenies , cartes que va escriure Pujols explicant les seves memòries eròtiques, a càrrec dels joves filòsofs Alba Padrós i Max Pérez. Al mateix temps, detalla que aquest 2022, i en un projecte conjunt amb Edicions La Mira, és previst donar forma a l’edició d’una antologia d’articles que va escriure en temps de la Guerra Civil a la revista Mirador i d’altres, entre els anys 1936 i 1939.
Teresa Amat, patrona de la Fundació Francesc Pujols
Aprofitant l’efemèride dels 60 anys de la seva mort, Ràdio Martorell reemet aquest diumenge, a les 11.00h, el programa Martorelletres , un especial dedicat íntegrament a Francesc Pujols . Conduït per Josefina Canals, conté una entrevista a Teresa Amat; a l’editor de La Mira Francesc Canosa; a la filòsofa Alba Padrós; al Doctor en Filosofia Joan Cuscó i conté també una lectura d’obres de Pujols, a càrrec del rapsoda Valentí Maymó.
Font: Diumenge es compleixen seixanta anys de la mort de Francesc Pujols