Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes, ha estat aquest matí al Centre de Naixements de la Fundació Hospital de Sant Joan de Déu de Martorell (FHSJDM), que garanteix el dret al part respectat. La visita s’ha fet coincidir amb el Dia Europeu de la Salut Sexual i Reproductiva, que es commemora aquest 14 de febrer.
La consellera ha estat acompanyada de Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell, Montse Pineda, secretària de Feminismes, Manuel Álvarez, gerent de la FHSJDM, Míriam Algarra, directora d’Infermeria de la FHSJDM, Sara García, i la cap de Llevadores de la FHSJDM. En acabat, s’ha traslladat a l’Ajuntament on ha signat el llibre d’honor.
La consellera ha visitat l’espai destinat al part natural i ha pogut conèixer l’experiència d’una família que hi va tenir el seu nadó, ara fa mig any . També ha vist l’habitació contigua per poder-hi passar les propers 24 hores després del part. El Centre de Naixements “garanteix la intimitat i l’acompanyament en tot moment a les dones i a les seves parelles perquè puguin prendre decisions de manera lliure i informada”, ha destacat.
Des del Departament d’Igualtat i Feminisme, “estem liderant l’estratègia nacional de drets sexuals i reproductius, i la garantia al dret del part respectat”, amb el suport del Departament de Salut. “Per poder garantir aquest dret i amb equitat territorial, l’estratègia nacional vol consolidar i estendre el model de centres de naixement arreu del territori català, perquè més famílies que puguin accedir a parir en aquestes condicions”, ha dit.
A més, ha anunciat que “la Generalitat desenvoluparà, per primera vegada, una campanya institucional per informar a les dones sobre el dret al part i a la maternitat i com poder-hi accedir a aquests diferents serveis”.
Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes
“Estem treballant amb el Departament de Salut en la formació als diferents equips professionals perquè puguin eradicar la violència obstètrica. Aquelles pràctiques que són poc respectuoses amb les decisions de les dones. Que es garanteixi el respecte al propi cos, als processos naturals i emocionals, i la seguretat de les dones i dels nadons”.
Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes
També es pretén posar en valor la figura de les llevadores. “Els estudis indiquen que els parts assistits per llevadores condueixen a una probabilitat molt més baixa d’utilització de fòrceps, de cesària o de risc d’esquinçament. Per tant, és una millora en la qualitat assistencial i per als nadons”.
Tània Verge, consellera d’Igualtat i Feminismes
L’alcalde de Martorell ha destacat l’èxit del Centre de Naixements “que situa l’hospital públic més antic de Catalunya com a pioner en l’assistència als parts respectats”. Fonollosa ha recordat que el model s’inspira en el de la sanitat anglosaxona i ha celebrat que ara Martorell serveixi d’exemple per a la resta de la xarxa d’hospitals catalans.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
El Centre de Naixements de Martorell va ser el primer que es va posar en marxa en un hospital públic català, l’any 2017. Des d’aleshores, el nombre de famílies ateses no ha parat de créixer. Durant el 2021, hi va assistir un total de 156 parts dels 758 que hi va haver a l’hospital. La xifra representa un 53% més que l’any anterior.