La mercedària missionera Josefina Cortadella i Archs és, des d’aquest vespre, Filla Predilecta de Martorell. Així ho ha decidit el govern municipal, per unanimitat, en un Ple Extraordinari celebrat aquest dimarts al vespre a la Casa de la Vila. La martorellenca ha apel·lat al fet de ser mercedària missionera i a la seva fe a l’hora d’impulsar tots els seus projectes de desenvolupament, sobretot els darrers 30 anys a Angola.
Cortadella ha rebut un diploma commemoratiu com a Filla Predilecta, seguint l’estela de Jaume Muxart (2002); Montserrat Campmany (2010); Màrius García (2016) i Salvador Esteve (2021). Ha estat en un acte breu, culminat amb el lliurament del diploma commemoratiu, i on l’homenatjada ha estat acompanyada de família i amics, que han omplert la Sala de Plens.
“Només puc dir que moltes gràcies a tothom, a Déu, que m’ha orientat a seguir amb vocació mercedària missionera, i a Jesús, de qui estic enamorada i qui m’ha ajudat a treballar, a aconseguir millores i a atendre les necessitats d’una part d’Angola”, ha destacat Cortadella en l’inici de la seva intervenció. I ha afegit que “si no m’hagués fet religiosa, no sé si ho hagués fet jo, tot això. Si estic aquí és perquè sóc mercedària missionera”.
Cortadella ha donat les gràcies a la seva família “que sempre m’ha acceptat com sóc i la meva vocació”, a les germanes mercedàries, a l’ONG Mans Mercedàries “i a les seves iniciatives i padrins”, i a l’Ajuntament de Martorell “que sempre ha confiat en el meu projecte”.
Josefina Cortadella
En el torn d’intervencions, l’alcalde Xavier Fonollosa ha destacat de Cortadella que “és d’aquelles persones irrepetibles. Costa molt trobar-ne de semblants, que dediquein la seva vida als altres, de manera altruïsta i incansable per cobrir les necessitats bàsiques i vitals de tanta gent”.
Xavier Fonollosa, alcalde de Martorell
Toni Carvajal (PSC) ha destacat d’ella que hagi “obert un camí de solidaritat en un món tan convuls, i que ho ha fet a base de coneixement, treball, personalitat i, sobretot, generositat”.
Toni Carvajal, regidor del PSC
Xavier Sáez de Cortázar (Movem) ha dit que “es fa justícia, perquè treballa sense descans, és amable amb tothom i és organitzada”, i ha posat en valor la seva valentia de “deixar tota una vida enrera per anar a un país en guerra, amb el simple objectiu d’ajudar la gent”.
Xavi Sáez de Cortázar, regidor de Movem Martorell
Soulimane Messaoudi (ERC) ha emfasitzat que Cortadella “hagi dedicat tota la seva vida a ajudar les persones, tant aquí com a un país que ha sortit d’una Guerra Civil per ajudar els col·lectius més vulnerables, nens i dones, fomentant uns serveis essencials bàsics per a les persones”.
Soulimane Messaouidi, regidor d’ERC
“Sempre he pensat que una de els màximes és intentar millorar la vida de les persones. Vostè això ho ha superat amb escreix”, ha dit el portaveu de Ciutadans, Juan José Pérez.
Juan José Pérez, regidor de C’s
Trajectòria vital de Josefina Cortadella
“Tothom qui coneix la Josefina la descriu “com una persona extrovertida, vital i amb una gran capacitat organitzativa; i és estimada i respectada per tothom qui hi ha treballat i qui l’envolta”. Així l’ha destacat la regidora de Cooperació de l’Ajuntament, Belén Leiva, a l’hora de presentar tots els mèrits de l’homenatjada al llarg de la seva vida.
Belén Leiva, regidora de Cooperació
Josefina Cortadella i Archs és una mercedària missionera que ha dedicat la seva vida a treballar en benefici de la comunitat, tant a Catalunya com a l’Àfrica. Va néixer a Martorell un 18 d’agost de 1947, sent la gran de quatre germans. Va estudiar al col·legi La Mercè i va fer estudis de religió a Corella (Navarra) i a l’Institut de Religioses de de Sant Gervasi (Barcelona).
De ben jove va participar activament a la J.A.C. (Joventut Agrícola Catalana) de la parròquia i a la pastoral de La Mercè, va ser professora voluntària de treballs manuals a la secció femenina i va fer de monitora en colònies per a infants amb discapacitat intel·lectual a Martorell, Rellinars i Vallromanes. Va ser una de les creadores de les Colònies Martorell-Montserrat, pioneres en activitats d’educació en el lleure durant 50 anys.
L’any 1971 va professar com a religiosa i va continuar al convent fins a 1974, mentre feia els seus estudis de batxillerat i teològics bàsics. Des d’aleshores treballa a la comunitat del Polvorí de Barcelona -fins el 1989-, s’ordena l’any 1976 i es gradua com a assistent social, mentre col·labora en la llar d’infants de la comunitat en aquest barri. Dos anys més tard passa a la comunitat d’Estrellas Altas (Zona Franca) i a partir de 1986 treballar en l’acollida de joves i dones sortints de la presó de Wad-Ras. Seguint aquesta línia, el 1989 s’integra a la comunitat de Les Roses de Sant Feliu de Llobregat i entra a l’equip formador a Saragossa i Valladolid.
El 1992 demana anar a les missions mercedàries i se la destina a Angola, país en guerra civil des de 1975. Allà treballarà per atendre les persones que fugen del conflicte, ajudant a alimentar la població i atenent els ferits. Acabada la guerra el 2002, la seva comunitat al barri de Villa Matilde (Malanje) posa en marxa un orfenat per acollir infants que han perdut la seva família en el conflicte.
Avui, 30 anys després, continua al capdavant de la comunitat de mercedàries missioneres de Villa Matilde. Una missió que té l’Escola ‘Montserrat Vilanova Puertas’ -amb uns 1.600 infants i joves que hi estudien fins a la secundària-; un petit ‘Posto de Saude’ o dispensari mèdic; i l’orfenat que atén uns trenta infants a Kudielela (paraula que en llengua abantu significa “esperança que ja es compleix”), donant-los una llar, alimentació, atenció mèdica i estudis, que han permès que molts d’ells hagin acabat formació universitària o professional.