La Fira de Primavera ha tocat a la seva fí i és moment per a fer-ne balanç. Des de la Regidoria de Cultura, el seu màxim responsable, Andreu González, n’ha destacat diversos aspectes positius. D’una banda, el fet que hagi estat molt participativa i que hagi possibilitat de recuperar l’espai públic per a les activitats d’esbarjo i de festa amb una massiva afluència.
El regidor també ha fet una lectura molt satisfactòria tant a nivell qualitatiu com quantitatiu, posant com a exemples la llegenda del pont del Diable i el concert d’ana Mena, respectivament. També posa en valor la incorporació de nous espais de la població per a la celebració d’esdeveniments, la col·laboració de l’associacionime, la capacitat de reacció i contraprogramació davant la pluja i el civisme general que ha imperat en tot moment.
Aquests aspectes i uns quants més que atenyen a la Fira, una de les tres grans cites festives de Martorell al llarg de l’any, són els que ha destacat González en la següent entrevista per Ràdio Martorell.
Quines són les dades més remarcables que ens deixa la Fira de Primavera 2022?
Em quedo amb el fet que la Fira s’ha fet malgrat l’amenaça de la pluja, que ha estat una constant durant els dos caps de setmana. Això va fer que la Llegenda s’hagués de fer al segon intent, diumenge, però malgrat tot, tothom en va sortir molt recompensat. També, dins del primer cap de setmana, destaco les més de 800 persones congregades a la #Nau2 de Ca n’Oliveres per veure els Manel, un volum molt destacable en aquest recinte. I per descomptat, del segon cap de setmana, el concert d’ana Mena, perquè se’n fan molt pocs a Martorell i rodalia d’aquestes característiques i va congregar prop de 7.500 persones a l’aire lliure en un espectacle de llum, color i coreografia que deixa empremta.
Parlem d’un dels actes senyera de la Fira: la Llegenda del pont del Diable.
Primer de tot, voldria fer un reconeixement a les colles de cultura popular que hi participen any rere any, als Diables, a la Martukada, als Geganters, a l’Escola de Dansa de la Carme Bea. Això té un valor immens, perquè és molt participatiu i hi prenen part centenars de persones. I d’altra banda, cal destacar l’extra tecnològic que incloïa, la presència dels drons, que feia ja molts mesos que teníem al cap de portar i que va ser molt sorprenent per a tothom.
Enguany hi ha hagut una major diversificació d’espais que eren escenaris d’activitats de Fira. Com ha anat?
Bé, d’una banda m’agradaria destacar els que s’han fet a la nova “L” comercial, l’espai de passeig que connecta la rambla de Les Bòbiles amb la rambla Pep Ventura, i que tindrà continuïtat amb la remodelació de Francesc Riera i que lligarà amb el passeig amb la Sínia, que genera uns nous fluxos de persones. Els comerciants de la zona n’estan molt agraïts de tenir aquest espai de més visibilitat amb les activitats que hi hem programat aquests dies, i alhora això ens ha alliberat la #Nau1 de Ca n’Oliveres, on s’hi han pogut fer altres activitats, com ara un Martotren amb moltes novetats: els Scalextric i altres miniatures.
El Piromusical d’aquest diumenge al vespre va ser el darrer esdeveniment programat, un colofó de la festa que presentava força novetats. Quina valoració en fa?
M’han comentat que hi havia més assistència que d’altres vegades. Enguany hi havia un virtuós del violí tocant música electrònica i acompanyant a un DJ. Crec que la música en viu és un afegitó molt interessant, que dona un punt d’originalitat i gràcia a l’espectacle.
La Fira de Primavera s’ha concentrat en dos caps de setmana. Han funcionat igual o algun d’ells ha anat millor que l’altre?
Respecte al primer, cal dir que està molt instaurat en l’imaginari col·lectiu, i això ha fet que, el primer diumenge de Fira, hi hagués molta gent a La Vila malgrat que als barris nous hi havia també oferta comercial. Una cosa no va fer buidar l’altra, hi va haver gent i activitats a tot arreu. I en el cas del segon, van ser més protagonistes les activitats adreçades a la canalla i aquesta actuació musical de l’Ana Mena amb tant de punch, que va fer que molta gent es quedés a les actuacions dels DJ’s. En definitiva, està bé que recuperem el carrer com a espai d’esbarjo i de festa.
Una activitat exterior que comporta sempre un risc meteorològic: la pluja!
La pluja sempre fa patir i fa que haguem de córrer i que algunes activitats s’hagin d’anular. Però és ja un element més de la Fira. Com es diu popularment a Martorell, si no plou, no és Fira. Per tant, hi hem de comptar i patir una mica.
Algun incident?
No. Jo em quedaria amb l’actitut de la gent, molt cívica i participativa. Hi va haver molta gent a tot arreu, i va ser un èxit i una satisfacció immensa. Ja ens emplacem a la propera del nostre calendari festiu: la Festa Major i el Roser.
Ajuntament de Martorell · Entrevista al regidor Andreu González
Font: González: “En aquesta Fira hem recuperat el carrer com a espai d’esbarjo i de festa”